Suikervrije wijn: een gezonde keuze?

Suikervrije wijn is een term die steeds vaker opduikt in de wijnwereld. Maar wat is suikervrije wijn precies en waarom zou je het drinken? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Suikervrije wijn

Wat is suikervrije wijn?

Suikervrije wijn is wijn waarbij tijdens het productieproces geen suiker is toegevoegd. Dit betekent echter niet dat er helemaal geen suiker in de wijn zit. Tijdens het fermentatieproces van druivensap naar wijn wordt namelijk natuurlijke suiker omgezet in alcohol. Hierdoor bevat elke wijn, ook suikervrije wijn, een bepaalde hoeveelheid suiker.

Er zijn echter wel verschillen in de hoeveelheid suiker die in verschillende soorten wijn zit. Zo bevat een droge witte wijn over het algemeen minder suiker dan een zoete witte wijn. Ook rode wijn bevat over het algemeen minder suiker dan witte wijn. Dit komt doordat rode wijn langer gefermenteerd wordt, waardoor er meer suiker wordt omgezet in alcohol.

Waarom zou je suikervrije wijn drinken?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor suikervrije wijn. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet:

  • Gezondheid: Suiker is een van de grootste boosdoeners als het gaat om gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Door te kiezen voor suikervrije wijn, vermijd je deze extra suikers en maak je een gezondere keuze.
  • Smaak: Suikervrije wijn heeft over het algemeen een drogere smaak dan wijn met suiker. Dit kan voor sommige mensen juist een voordeel zijn, omdat ze de zoete smaak van wijn niet lekker vinden.
  • Dieet: Als je een dieet volgt waarbij je suiker moet vermijden, is suikervrije wijn een goede keuze. Zo kun je toch genieten van een glas wijn zonder je dieet te verstoren.

Is suikervrije wijn gezonder?

Of suikervrije wijn gezonder is dan wijn met suiker, hangt af van verschillende factoren. Zoals hierboven al genoemd, kan het vermijden van extra suikers bijdragen aan een gezondere levensstijl. Echter, wijn bevat van nature al suiker en alcohol, wat beide niet bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Daarom is het belangrijk om wijn met mate te drinken, ongeacht of het suikervrij is of niet.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat suikervrije wijn niet per definitie minder calorieën bevat dan wijn met suiker. Het alcoholpercentage is namelijk een belangrijke factor in het aantal calorieën dat een glas wijn bevat. Een glas suikervrije wijn met een hoog alcoholpercentage kan dus nog steeds meer calorieën bevatten dan een glas wijn met suiker en een laag alcoholpercentage.

Waar kun je suikervrije wijn kopen?

Suikervrije wijn is steeds beter verkrijgbaar in Nederland. Je kunt het onder andere kopen bij gespecialiseerde wijnwinkels en online wijnwinkels. Ook in de supermarkt kun je steeds vaker suikervrije wijn vinden. Let wel op dat niet alle wijnen die als suikervrij worden verkocht, ook daadwerkelijk suikervrij zijn. Lees daarom altijd het etiket om er zeker van te zijn dat er geen suiker is toegevoegd tijdens het productieproces.

Conclusie

Suikervrije wijn is een gezonde keuze voor mensen die extra suikers willen vermijden. Het is echter belangrijk om te weten dat suikervrije wijn niet per definitie gezonder is dan wijn met suiker. Het is daarom altijd belangrijk om wijn met mate te drinken en te letten op het alcoholpercentage en het aantal calorieën dat een glas wijn bevat. Suikervrije wijn is steeds beter verkrijgbaar in Nederland en je kunt het kopen bij gespecialiseerde wijnwinkels, online wijnwinkels en steeds vaker ook in de supermarkt.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Port wijn: een heerlijke versterkte wijn uit Portugal.

Plaats een reactie