Sint Martinus Wijn: De Nieuwe Ster aan het Nederlandse Wijnfirmament

De Nederlandse wijnbouw is de laatste jaren sterk in opkomst. Steeds meer wijnboeren wagen zich aan het verbouwen van druiven in ons koude kikkerlandje. Een van de meest succesvolle wijnboeren van Nederland is Stan Beurskens van wijngaard Sint Martinus. Zijn wijnen worden geroemd om hun kwaliteit en hebben al diverse prijzen gewonnen. In dit artikel lees je alles over Sint Martinus wijn en waarom deze wijnen zo bijzonder zijn.

Sint martinus wijn

De Geschiedenis van Sint Martinus Wijn

Wijngaard Sint Martinus is gelegen in het Limburgse dorpje Vijlen, vlakbij de Duitse grens. Stan Beurskens begon in 1988 met het verbouwen van druiven op zijn wijngaard. Destijds was hij een van de eerste wijnboeren in Nederland. Inmiddels is Sint Martinus uitgegroeid tot een van de grootste wijngaarden van Nederland, met ruim 20 hectare aan wijngaarden.

De naam Sint Martinus is afkomstig van de beschermheilige van de wijnboeren. Op de wijngaard staat dan ook een kapelletje ter ere van Sint Martinus. Het logo van Sint Martinus is een afbeelding van deze heilige.

De Druivenrassen van Sint Martinus

Sint Martinus verbouwt diverse druivenrassen, zowel witte als rode. Een van de meest bijzondere druivenrassen die Sint Martinus verbouwt is de Johanniter. Dit is een witte druif die speciaal is ontwikkeld voor de Nederlandse wijnbouw. De Johanniter is een hybride druif, die is ontstaan uit een kruising tussen de Riesling en een andere druif. De Johanniter is zeer geschikt voor de Nederlandse omstandigheden, omdat deze druif goed bestand is tegen vorst en schimmels.

Naast de Johanniter verbouwt Sint Martinus ook andere witte druivenrassen, zoals de Solaris en de Souvignier Gris. Voor de rode wijnen worden onder andere de druivenrassen Regent en Pinotin gebruikt.

De Wijnen van Sint Martinus

De wijnen van Sint Martinus staan bekend om hun hoge kwaliteit. Stan Beurskens streeft naar perfectie en doet er alles aan om de beste wijnen te produceren. Zo wordt er bijvoorbeeld alleen handmatig geoogst, om de druiven zo voorzichtig mogelijk te behandelen.

Een van de meest bekende wijnen van Sint Martinus is de Johanniter. Deze wijn heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder de titel ‘Beste Nederlandse Wijn’ in 2018. De Johanniter heeft een frisse smaak met tonen van citrus en groene appel. Ook de andere witte wijnen van Sint Martinus zijn zeer de moeite waard. De Solaris heeft bijvoorbeeld een volle, fruitige smaak met tonen van perzik en abrikoos.

De rode wijnen van Sint Martinus zijn krachtig en vol van smaak. De Regent heeft bijvoorbeeld tonen van zwarte bessen en kruiden. De Pinotin is een wat lichtere rode wijn, met tonen van kersen en aardbeien.

De Toekomst van Sint Martinus

De toekomst van Sint Martinus ziet er rooskleurig uit. De wijngaard blijft groeien en er wordt steeds meer geïnvesteerd in nieuwe technieken en apparatuur. Zo heeft Sint Martinus bijvoorbeeld een eigen laboratorium, waar de wijnen worden geanalyseerd en gecontroleerd.

Ook op het gebied van duurzaamheid is Sint Martinus vooruitstrevend. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zonnepanelen en wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.

Conclusie

Sint Martinus wijn is een van de meest bijzondere wijnen van Nederland. De wijnen van Sint Martinus worden geroemd om hun kwaliteit en hebben al diverse prijzen gewonnen. Met name de Johanniter is een bijzondere druif, die speciaal is ontwikkeld voor de Nederlandse wijnbouw. De toekomst van Sint Martinus ziet er rooskleurig uit en we kunnen nog veel verwachten van deze bijzondere wijngaard.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn app: de perfecte gids voor wijnliefhebbers.

Plaats een reactie