Siciliaanse wijn: een reis door de smaken van het eiland

Sicilië, het grootste eiland in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn prachtige stranden, rijke geschiedenis en heerlijke keuken. Maar wist je dat Sicilië ook een van de grootste wijnproducerende regio’s van Italië is? Siciliaanse wijn is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en wordt nu beschouwd als een van de meest opwindende wijnregio’s ter wereld. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de smaken van Siciliaanse wijn.

Siciliaanse wijn

Geschiedenis van Siciliaanse wijn

De geschiedenis van Siciliaanse wijn gaat terug tot de oudheid. De Grieken waren de eersten die wijnstokken naar het eiland brachten en de Romeinen zetten de traditie voort. In de middeleeuwen werd Siciliaanse wijn verhandeld over de hele Middellandse Zee en was het een belangrijk exportproduct. In de 19e eeuw werd de wijnindustrie echter verwoest door de druifluis en de daaropvolgende economische crisis. Pas in de jaren ’80 van de vorige eeuw begon de wijnindustrie op Sicilië weer op te bloeien.

Wijngebieden op Sicilië

Sicilië heeft verschillende wijngebieden, elk met zijn eigen kenmerken en specialiteiten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijngebieden op het eiland:

 • Etna: gelegen aan de oostkant van het eiland, aan de voet van de gelijknamige vulkaan. De bodem bestaat uit vulkanische as en is rijk aan mineralen. Hier worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van de Nerello Mascalese-druif.
 • Marsala: gelegen aan de westkust van Sicilië. Hier wordt de beroemde zoete wijn Marsala geproduceerd, die vaak wordt gebruikt in de keuken.
 • Noto: gelegen in het zuidoosten van Sicilië. Hier worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van de Nero d’Avola-druif.
 • Vittoria: gelegen in het zuidoosten van Sicilië. Hier worden voornamelijk rode wijnen gemaakt van de Frappato-druif en de Nero d’Avola-druif.

Druivenrassen op Sicilië

Sicilië heeft een grote verscheidenheid aan druivenrassen, zowel inheemse als geïmporteerde. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste druivenrassen op het eiland:

 • Nero d’Avola: een inheemse druif die voornamelijk wordt verbouwd in het zuidoosten van Sicilië. De druif geeft volle, krachtige rode wijnen met aroma’s van donker fruit en specerijen.
 • Nerello Mascalese: een inheemse druif die voornamelijk wordt verbouwd aan de voet van de Etna. De druif geeft elegante, complexe rode wijnen met aroma’s van rood fruit en kruiden.
 • Catarratto: een inheemse witte druif die veel wordt verbouwd op Sicilië. De druif geeft frisse, fruitige witte wijnen met aroma’s van citrus en perzik.
 • Grillo: een inheemse witte druif die voornamelijk wordt verbouwd in het westen van Sicilië. De druif geeft aromatische, fruitige witte wijnen met aroma’s van tropisch fruit en bloemen.
 • Chardonnay: een geïmporteerde druif die veel wordt verbouwd op Sicilië. De druif geeft volle, romige witte wijnen met aroma’s van vanille en toast.
 • Syrah: een geïmporteerde druif die steeds populairder wordt op Sicilië. De druif geeft krachtige, volle rode wijnen met aroma’s van zwarte peper en bramen.

Stijlen van Siciliaanse wijn

Siciliaanse wijn is verkrijgbaar in verschillende stijlen, van lichte, fruitige witte wijnen tot volle, krachtige rode wijnen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste stijlen van Siciliaanse wijn:

 • Bianco: witte wijn gemaakt van inheemse druiven zoals Catarratto en Grillo. Deze wijnen zijn fris en fruitig en passen goed bij visgerechten en salades.
 • Rosato: roséwijn gemaakt van inheemse druiven zoals Nero d’Avola en Syrah. Deze wijnen zijn licht en fruitig en passen goed bij lichte gerechten zoals pasta en salades.
 • Rosso: rode wijn gemaakt van inheemse druiven zoals Nero d’Avola en Nerello Mascalese. Deze wijnen zijn vol en krachtig en passen goed bij gegrild vlees en stoofschotels.
 • Passito: zoete wijn gemaakt van druiven die zijn gedroogd op matten. Deze wijnen zijn rijk en geconcentreerd en passen goed bij desserts en kaasplankjes.

Conclusie

Siciliaanse wijn is een van de meest opwindende wijnregio’s ter wereld en biedt een grote verscheidenheid aan smaken en stijlen. Of je nu op zoek bent naar een lichte, fruitige witte wijn of een volle, krachtige rode wijn, Sicilië heeft voor elk wat wils. Probeer eens een fles Siciliaanse wijn en ontdek de smaken van dit prachtige eiland. Salute!Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn brouwen: een ambachtelijke kunst.

Plaats een reactie