Schouwen Duiveland Wijn: De Nieuwe Wijnregio van Nederland

Schouwen Duiveland, een prachtig eiland in de provincie Zeeland, staat bekend om zijn mooie stranden, historische stadjes en heerlijke visgerechten. Maar wist je dat Schouwen Duiveland ook een opkomende wijnregio is? De afgelopen jaren zijn er steeds meer wijngaarden bijgekomen en de wijnen die hier geproduceerd worden, zijn van hoge kwaliteit. In dit artikel lees je alles over Schouwen Duiveland wijn.

Schouwen duiveland wijn

De geschiedenis van Schouwen Duiveland wijn

De geschiedenis van wijnbouw op Schouwen Duiveland gaat terug tot de middeleeuwen. Destijds werden er al druiven verbouwd op het eiland, maar door de opkomst van de bierbrouwerijen verdween de wijnbouw langzaam uit beeld. Pas in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd de wijnbouw weer nieuw leven ingeblazen. Een aantal enthousiaste wijnliefhebbers begon met het verbouwen van druiven en al snel volgden er meer wijngaarden.

De druivenrassen van Schouwen Duiveland wijn

Op Schouwen Duiveland worden voornamelijk witte druivenrassen verbouwd, zoals de Johanniter, Solaris en Souvignier Gris. Deze rassen zijn goed bestand tegen het Nederlandse klimaat en leveren wijnen op met een frisse en fruitige smaak. Daarnaast worden er ook rode druivenrassen verbouwd, zoals de Regent en de Pinotin. Deze rassen zijn minder bekend, maar leveren wel mooie rode wijnen op.

De wijngaarden van Schouwen Duiveland

Op Schouwen Duiveland zijn inmiddels zo’n 10 wijngaarden te vinden. De grootste wijngaard is De Kleine Schorre, gelegen bij het dorpje Dreischor. Deze wijngaard beslaat maar liefst 10 hectare en produceert jaarlijks zo’n 60.000 flessen wijn. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere wijngaarden, zoals Wijngaard de Vier Ambachten en Wijnhoeve De Kleine Schelft.

De wijnen van Schouwen Duiveland

De wijnen van Schouwen Duiveland staan bekend om hun frisse en fruitige smaak. De witte wijnen hebben vaak aroma’s van citrus en tropisch fruit, terwijl de rode wijnen juist wat kruidiger zijn. De wijnen zijn over het algemeen goed in balans en hebben een mooie afdronk. Een aantal bekende wijnen uit Schouwen Duiveland zijn:

  • De Kleine Schorre Wit: een frisse witte wijn met aroma’s van citrus en groene appel.
  • Wijnhoeve De Kleine Schelft Regent: een kruidige rode wijn met tonen van zwarte bessen en bramen.
  • Wijngaard de Vier Ambachten Johanniter: een fruitige witte wijn met aroma’s van perzik en abrikoos.

Wijnproeven op Schouwen Duiveland

Wil je de wijnen van Schouwen Duiveland zelf proeven? Dat kan! Bij de meeste wijngaarden kun je terecht voor een wijnproeverij. Zo kun je verschillende wijnen proeven en meer te weten komen over de wijnbouw op Schouwen Duiveland. Daarnaast worden er regelmatig wijnfestivals georganiseerd, waarbij je kunt genieten van de wijnen en de gezellige sfeer.

Conclusie

Schouwen Duiveland is een opkomende wijnregio in Nederland. De wijnen die hier geproduceerd worden, zijn van hoge kwaliteit en hebben een frisse en fruitige smaak. Met zo’n 10 wijngaarden is er genoeg te ontdekken en te proeven. Wil je meer weten over Schouwen Duiveland wijn? Breng dan een bezoek aan een van de wijngaarden en laat je verrassen!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rumag Wijn Quote: De Perfecte Quote Voor Wijnliefhebbers.

Plaats een reactie