Sangria wijn: de perfecte zomerdrank

Sangria wijn is een heerlijke, verfrissende drank die perfect is voor warme zomerdagen. Het is een mix van rode of witte wijn, fruit en soms ook likeur. Sangria wijn is afkomstig uit Spanje, waar het al eeuwenlang wordt gedronken. Tegenwoordig is het populair over de hele wereld en zijn er talloze variaties op het traditionele recept.

Sangria wijn

Geschiedenis van sangria wijn

Sangria wijn is ontstaan in Spanje, waar het al sinds de 18e eeuw wordt gedronken. Het woord ‘sangria’ komt van het Spaanse woord ‘sangre’, wat ‘bloed’ betekent. Dit verwijst naar de rode kleur van de wijn die wordt gebruikt in traditionele sangria. Oorspronkelijk werd sangria gemaakt van goedkope rode wijn, water, suiker en citrusvruchten. Het werd vooral gedronken door boeren en arbeiders als een verfrissende drank tijdens het werk.

In de jaren ’60 en ’70 werd sangria populair bij toeristen die Spanje bezochten. Het werd gezien als een exotische en verfrissende drank die perfect was voor warme zomerdagen. Tegenwoordig is sangria wijn over de hele wereld populair en zijn er talloze variaties op het traditionele recept.

Hoe maak je sangria wijn?

Er zijn talloze variaties op het traditionele sangria recept, maar hier is een basisrecept om mee te beginnen:

Ingrediënten:

 • 1 fles rode of witte wijn
 • 1/2 kopje brandy of rum
 • 1/4 kopje suiker
 • 1 sinaasappel, in plakjes gesneden
 • 1 citroen, in plakjes gesneden
 • 1 appel, in blokjes gesneden
 • 1 perzik, in blokjes gesneden
 • 1 kopje bruiswater

Bereidingswijze:

 1. Meng de wijn, brandy of rum en suiker in een grote kan.
 2. Voeg de sinaasappel, citroen, appel en perzik toe en roer goed door.
 3. Zet de kan in de koelkast en laat het minstens een uur staan, zodat de smaken goed kunnen mengen.
 4. Voeg vlak voor het serveren het bruiswater toe en roer nogmaals goed door.
 5. Serveer de sangria in glazen met ijsblokjes en eventueel extra fruit als garnering.

Variaties op het traditionele recept

Er zijn talloze variaties op het traditionele sangria recept, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Hier zijn een paar ideeën om mee te experimenteren:

Witte sangria

Gebruik in plaats van rode wijn een fles witte wijn en voeg witte perzik, ananas en mango toe voor een tropische twist.

Cava sangria

Gebruik in plaats van wijn een fles cava, een Spaanse mousserende wijn, en voeg aardbeien en munt toe voor een verfrissende zomerdrank.

Spicy sangria

Voeg een snufje cayennepeper toe voor een pittige twist aan je sangria. Serveer met extra jalapeño of rode peper voor een extra kick.

Conclusie

Sangria wijn is een heerlijke, verfrissende drank die perfect is voor warme zomerdagen. Het is afkomstig uit Spanje en wordt al eeuwenlang gedronken. Tegenwoordig is het populair over de hele wereld en zijn er talloze variaties op het traditionele recept. Experimenteer met verschillende soorten fruit en likeuren om je eigen unieke sangria te creëren. Serveer het in glazen met ijsblokjes en geniet van deze heerlijke zomerdrank!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Pos Wijn: Wat is het en waarom is het zo populair?.

Plaats een reactie