Rode wijn in kleding: hoe voorkom je vlekken en hoe krijg je ze eruit?

Je kent het vast wel: je bent gezellig aan het borrelen met vrienden en voordat je het weet, valt er een glas rode wijn om. En ja hoor, het belandt op je mooie witte blouse. Of je bent lekker aan het dineren en je morst per ongeluk rode wijn op je nieuwe broek. Rode wijn in kleding kan een nachtmerrie zijn, maar gelukkig zijn er manieren om vlekken te voorkomen en te verwijderen.

Rode wijn in kleding

Vlekken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dus hier zijn een paar tips om te voorkomen dat rode wijn in je kleding terechtkomt:

  • Draag donkere kleding als je weet dat je rode wijn gaat drinken. Op donkere kleding vallen vlekken minder op.
  • Gebruik een servet of tafelkleed om morsen te voorkomen. Als je een glas rode wijn vasthoudt, houd het dan vast bij de steel in plaats van bij de kelk. Zo voorkom je dat het glas uit je handen glipt.
  • Als je een feestje geeft, zet dan een paar flessen water op tafel. Als er toch een ongelukje gebeurt, kun je snel handelen en de vlekken meteen uitspoelen.

Vlekken verwijderen

Als er toch rode wijn in je kleding terechtkomt, is het belangrijk om snel te handelen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen. Hier zijn een paar manieren om rode wijnvlekken uit je kleding te krijgen:

  • Dep de vlek meteen met een schone doek of keukenpapier om zoveel mogelijk wijn op te nemen. Wrijf niet, want dan wrijf je de vlek alleen maar dieper in de stof.
  • Als je thuis bent, spoel de vlek dan uit met koud water. Houd de stof onder de kraan en laat het water door de stof stromen. Dit spoelt de wijn uit de stof en voorkomt dat de vlek zich verder verspreidt.
  • Als je geen water bij de hand hebt, kun je ook zout of witte wijn gebruiken om de vlek te behandelen. Strooi zout op de vlek en laat het een paar minuten intrekken. Het zout absorbeert de wijn en maakt het makkelijker om de vlek te verwijderen. Of giet wat witte wijn over de vlek en dep het daarna droog met een doek. De witte wijn neutraliseert de rode wijn en maakt het makkelijker om de vlek te verwijderen.
  • Als de vlek nog steeds zichtbaar is, kun je een vlekverwijderaar gebruiken. Er zijn verschillende soorten vlekverwijderaars op de markt, dus kies er een die geschikt is voor de stof van je kleding. Test de vlekverwijderaar eerst op een onopvallende plek om te zien of het de stof niet beschadigt.
  • Als laatste redmiddel kun je de kleding in de wasmachine wassen. Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor de stof en was de kleding op de hoogst mogelijke temperatuur. Controleer na het wassen of de vlek helemaal verdwenen is. Als dat niet het geval is, herhaal dan de bovenstaande stappen.

Conclusie

Rode wijn in kleding kan een vervelend probleem zijn, maar met de juiste aanpak kun je de vlekken verwijderen. Het is belangrijk om snel te handelen en de vlekken meteen uit te spoelen. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, kun je een vlekverwijderaar gebruiken of de kleding in de wasmachine wassen. En als je echt geen risico wilt nemen, draag dan donkere kleding als je rode wijn gaat drinken. Zo voorkom je dat vlekken opvallen en kun je zorgeloos genieten van je glas wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Pinot Wijn: Een Gids voor de Liefhebber.

Plaats een reactie