Ripasso wijn: een heerlijke Italiaanse specialiteit

Ripasso wijn is een Italiaanse wijn die bekend staat om zijn rijke smaak en complexiteit. Het is een wijn die wordt gemaakt met behulp van een unieke techniek die bekend staat als “ripasso”. Deze techniek wordt gebruikt om de wijn extra diepte en karakter te geven, en het resultaat is een wijn die geliefd is bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Ripasso wijn

Wat is ripasso wijn?

Ripasso wijn is een Italiaanse wijn die wordt gemaakt met behulp van een techniek die bekend staat als “ripasso”. Deze techniek houdt in dat de wijn na de eerste gisting wordt overgeheveld naar een vat waarin de resten van de druiven die zijn gebruikt om Amarone wijn te maken, worden bewaard. Deze resten bevatten nog steeds suikers en andere voedingsstoffen die de wijn extra smaak en karakter geven.

De wijn blijft in het vat met de resten van de Amarone druiven gedurende een periode van enkele weken tot enkele maanden. Tijdens deze periode neemt de wijn de smaken en aroma’s op van de resten van de Amarone druiven, waardoor de wijn extra diepte en complexiteit krijgt.

Waar komt ripasso wijn vandaan?

Ripasso wijn komt oorspronkelijk uit de regio Veneto in Noord-Italië. Deze regio staat bekend om zijn Amarone wijn, die wordt gemaakt van de Corvina, Rondinella en Molinara druiven. Ripasso wijn wordt gemaakt met behulp van dezelfde druiven, maar de techniek die wordt gebruikt om de wijn te maken is anders.

De techniek van ripasso werd voor het eerst gebruikt in de jaren 60 van de vorige eeuw. Sindsdien is de populariteit van ripasso wijn gestaag gegroeid, en het is nu een van de meest geliefde Italiaanse wijnen ter wereld.

Hoe smaakt ripasso wijn?

Ripasso wijn heeft een rijke, volle smaak met tonen van rijp fruit, chocolade en kruiden. De wijn heeft ook een lichte zuurgraad en een zachte tanninestructuur, waardoor hij gemakkelijk te drinken is. De smaak van ripasso wijn kan variëren afhankelijk van de druiven die worden gebruikt en de specifieke techniek die wordt gebruikt om de wijn te maken.

Welke gerechten passen goed bij ripasso wijn?

Ripasso wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij een breed scala aan gerechten. Het past goed bij gegrild vlees, stoofschotels, pasta’s en kazen. De rijke smaak van de wijn past goed bij gerechten met een volle smaak, terwijl de zachte tannines de smaken van het voedsel niet zullen overweldigen.

Welke ripasso wijnen zijn het beste?

Er zijn veel verschillende ripasso wijnen beschikbaar, elk met hun eigen unieke smaak en karakter. Enkele van de beste ripasso wijnen zijn:

  • Valpolicella Ripasso Superiore van Zenato
  • Ripasso della Valpolicella Classico Superiore van Tommasi
  • Ripasso della Valpolicella Superiore van Allegrini
  • Ripasso della Valpolicella Superiore van Masi

Deze wijnen zijn allemaal gemaakt met behulp van de ripasso techniek en hebben een uitstekende reputatie onder wijnliefhebbers.

Conclusie

Ripasso wijn is een heerlijke Italiaanse specialiteit die bekend staat om zijn rijke smaak en complexiteit. Het is een wijn die wordt gemaakt met behulp van een unieke techniek die bekend staat als “ripasso”, die de wijn extra diepte en karakter geeft. Ripasso wijn past goed bij een breed scala aan gerechten en is een uitstekende keuze voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een wijn met een volle smaak en zachte tannines. Als je nog nooit ripasso wijn hebt geprobeerd, is het zeker de moeite waard om het eens te proberen!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Water bij de wijn doen.

Plaats een reactie