google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Recepten met rode wijn

Rode wijn is niet alleen lekker om te drinken, maar ook heerlijk om mee te koken. Het geeft gerechten een diepere smaak en zorgt voor een rijke kleur. In dit artikel delen we een aantal heerlijke recepten met rode wijn.

Recepten met rode wijn

1. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans gerecht dat gemaakt wordt met rundvlees, groenten en rode wijn. Het is een heerlijk gerecht voor een koude winteravond.

Ingrediënten:

  • 1 kg runderstoofvlees
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 wortels, in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el bloem
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  2. Bak de ui, wortel, bleekselderij en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de bloem toe en bak nog een minuutje mee.
  4. Voeg de rode wijn, bouillon, tomatenpuree, tijm en laurierblaadjes toe en breng aan de kook.
  5. Voeg het vlees weer toe aan de pan en laat het geheel 2-3 uur sudderen op laag vuur, tot het vlees zacht is.
  6. Breng op smaak met zout en peper.

2. Rode wijn risotto

Risotto is een heerlijk Italiaans gerecht dat gemaakt wordt met rijst en bouillon. Door rode wijn toe te voegen krijgt de risotto een diepere smaak en een mooie kleur.

Ingrediënten:

  • 300 g risotto rijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 ml groentebouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de risotto rijst toe en bak een paar minuten mee tot de rijst glazig is.
  3. Voeg de rode wijn toe en laat de rijst de wijn opnemen.
  4. Voeg vervolgens steeds een scheutje bouillon toe en laat de rijst de bouillon opnemen. Blijf roeren tot de rijst gaar is.
  5. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer goed door.
  6. Breng op smaak met zout en peper.

3. Rode wijn saus

Een rode wijn saus is heerlijk bij een stukje vlees of vis. Het is makkelijk te maken en geeft je gerecht net dat beetje extra.

Ingrediënten:

  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Smelt de boter in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de bloem toe en bak nog een minuutje mee.
  3. Voeg de rode wijn en bouillon toe en breng aan de kook.
  4. Laat de saus op laag vuur pruttelen tot hij ingedikt is.
  5. Breng op smaak met zout en peper.

4. Chocolade rode wijn cake

Deze cake is een heerlijk dessert voor de echte chocolade liefhebber. De rode wijn geeft de cake een diepere smaak en een mooie kleur.

Ingrediënten:

  • 200 g pure chocolade, in stukjes
  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 ml rode wijn

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Smelt de chocolade en boter au bain-marie.
  3. Klop de eieren en suiker tot een luchtig mengsel.
  4. Voeg de gesmolten chocolade en boter toe aan het eimengsel en meng goed door.
  5. Voeg de bloem, bakpoeder en rode wijn toe en meng tot een glad beslag.
  6. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake in 45-50 minuten gaar.

Conclusie

Rode wijn is een heerlijk ingrediënt om mee te koken. Het geeft gerechten een diepere smaak en een mooie kleur. Probeer eens een van de recepten uit dit artikel en ontdek zelf hoe lekker rode wijn kan zijn in gerechten.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Hugo wijn: de zomerse Italiaanse cocktail.

Plaats een reactie