Primitivo wijn: een heerlijke Italiaanse rode wijn

Primitivo wijn is een rode wijn die afkomstig is uit de regio Puglia in het zuiden van Italië. Deze wijn wordt gemaakt van de primitivo druif, die ook wel bekend staat als de zinfandel druif in de Verenigde Staten. Primitivo wijn is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt door veel wijnliefhebbers gewaardeerd vanwege zijn volle smaak en rijke aroma’s.

Primitivo wijn

Geschiedenis van primitivo wijn

De primitivo druif is al eeuwenlang bekend in de regio Puglia, maar het was pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw dat de wijn van deze druif echt bekendheid begon te krijgen. In die tijd werd er voornamelijk bulkwijn van de primitivo druif gemaakt, maar een aantal wijnmakers begon te experimenteren met het maken van kwaliteitswijnen van deze druif. Dit leidde tot de ontwikkeling van de primitivo wijn zoals we die vandaag de dag kennen.

Kenmerken van primitivo wijn

Primitivo wijn heeft een dieprode kleur en een volle, krachtige smaak. De wijn heeft vaak aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en bramen, en heeft een licht kruidige ondertoon. Door de hoge tannines en het hoge alcoholpercentage is primitivo wijn een wijn die goed past bij stevige gerechten, zoals gegrild vlees en stoofschotels.

Primitivo wijn wordt vaak vergeleken met zinfandel wijn uit Californië, omdat de primitivo druif en de zinfandel druif genetisch gezien bijna identiek zijn. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee wijnen. Zo heeft primitivo wijn over het algemeen een hoger alcoholpercentage en een iets krachtigere smaak dan zinfandel wijn.

Wijngebieden voor primitivo wijn

Primitivo wijn wordt voornamelijk geproduceerd in de regio Puglia, in het zuiden van Italië. Binnen deze regio zijn er een aantal subregio’s die bekend staan om hun primitivo wijnen, zoals Gioia del Colle en Manduria. De bodem in deze regio’s is rijk aan kalksteen en klei, wat zorgt voor een goede drainage en een optimale groei van de primitivo druif.

Wijn-spijs combinaties met primitivo wijn

Primitivo wijn is een wijn die goed past bij stevige gerechten, zoals gegrild vlees en stoofschotels. Ook bij gerechten met een pittige smaak, zoals curry’s en chili con carne, komt primitivo wijn goed tot zijn recht. Door de hoge tannines en het hoge alcoholpercentage van de wijn, kan deze ook goed gecombineerd worden met kaasplankjes en andere hartige hapjes.

Enkele voorbeelden van gerechten die goed passen bij primitivo wijn zijn:

  • Gegrilde biefstuk met champignonsaus
  • Stoofpot van lamsvlees met aardappelen en wortelen
  • Pittige kip curry met rijst
  • Kaasplankje met harde kazen zoals Parmezaanse kaas en pecorino

Conclusie

Primitivo wijn is een heerlijke Italiaanse rode wijn die steeds populairder wordt onder wijnliefhebbers. De wijn heeft een volle, krachtige smaak en past goed bij stevige gerechten en hartige hapjes. Primitivo wijn wordt voornamelijk geproduceerd in de regio Puglia, waar de bodem rijk is aan kalksteen en klei. Als je op zoek bent naar een rode wijn met karakter en smaak, dan is primitivo wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Lidl Wijn: Een Uitgebreide Gids.

Plaats een reactie