google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Pip wijn: een bijzondere wijn uit Portugal

Als wijnliefhebber ben je vast bekend met de bekende wijnstreken in Frankrijk, Italië en Spanje. Maar heb je ooit gehoord van pip wijn? Deze bijzondere wijn komt uit Portugal en is zeker de moeite waard om te ontdekken. In dit artikel vertellen we je alles over pip wijn, van de geschiedenis tot de smaak en de beste manier om deze wijn te serveren.

Pip wijn

Wat is pip wijn?

Pip wijn is een Portugese wijn die wordt geproduceerd in de regio Bairrada, gelegen in het noorden van Portugal. De wijn wordt gemaakt van de Baga-druif, die alleen in deze regio wordt verbouwd. De Baga-druif staat bekend om zijn dikke schil en hoge zuurgraad, wat resulteert in een wijn met een diepe kleur en een intense smaak.

De naam ‘pip’ komt van de traditionele manier van wijnmaken in deze regio. De wijn wordt namelijk opgeslagen in kleine, houten vaten genaamd ‘pipas’. Deze vaten hebben een inhoud van ongeveer 550 liter en worden gebruikt om de wijn te laten rijpen. Door de kleine omvang van de vaten kan de wijn zich beter ontwikkelen en krijgt het een unieke smaak.

De geschiedenis van pip wijn

De geschiedenis van pip wijn gaat terug tot de 19e eeuw, toen de wijnbouw in Portugal begon te groeien. In die tijd was de regio Bairrada nog niet zo bekend om zijn wijnen, maar dat veranderde toen de Baga-druif werd geïntroduceerd. Deze druif bleek perfect te zijn voor de bodem en het klimaat van de regio, waardoor de wijnbouw in Bairrada begon te bloeien.

De traditionele manier van wijnmaken in pipas werd al snel populair in de regio. De kleine vaten zorgden ervoor dat de wijn zich beter kon ontwikkelen en dat de smaak intenser werd. In de jaren ’80 van de vorige eeuw begon pip wijn ook buiten Portugal bekendheid te krijgen, vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De smaak van pip wijn

Pip wijn heeft een diepe, robijnrode kleur en een intense smaak. De wijn heeft een hoog tanninegehalte, wat zorgt voor een droge en krachtige smaak. Daarnaast heeft pip wijn ook een hoog zuurgehalte, wat zorgt voor een frisse en levendige smaak. De smaak van pip wijn wordt vaak omschreven als aards, met tonen van zwarte bessen, pruimen en kruiden.

Door de traditionele manier van wijnmaken in pipas heeft pip wijn ook een unieke smaak. De houten vaten zorgen voor een subtiele houtsmaak en een lichte vanilletoon. Daarnaast heeft pip wijn ook een lichte oxidatieve smaak, wat betekent dat de wijn een beetje naar noten en gedroogd fruit kan smaken.

Hoe serveer je pip wijn?

Pip wijn is een wijn die het beste tot zijn recht komt bij een temperatuur van ongeveer 16-18 graden Celsius. Het is belangrijk om de wijn te decanteren voordat je hem serveert, zodat de wijn goed kan ademen en de smaken zich beter kunnen ontwikkelen. Pip wijn past goed bij stevige gerechten, zoals gegrild vlees, wild en stoofschotels.

Conclusie

Pip wijn is een bijzondere wijn uit Portugal die zeker de moeite waard is om te ontdekken. De wijn wordt gemaakt van de Baga-druif en wordt op traditionele wijze gerijpt in kleine houten vaten genaamd pipas. De wijn heeft een diepe kleur en een intense smaak, met tonen van zwarte bessen, pruimen en kruiden. Pip wijn past goed bij stevige gerechten en is een mooie toevoeging aan elke wijnkelder.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Loesje Spreuken Wijn: Een Goede Wijn Behoeft Geen Krans.

Plaats een reactie