Mousserende Duitse Wijn: Een sprankelende verrassing

Wanneer we denken aan mousserende wijn, denken we vaak aan de Franse champagne of de Italiaanse prosecco. Maar wist je dat Duitsland ook een aantal uitstekende mousserende wijnen produceert? Mousserende Duitse wijn is een sprankelende verrassing die het ontdekken waard is.

Mousserende duitse wijn

De geschiedenis van mousserende Duitse wijn

De geschiedenis van mousserende Duitse wijn gaat terug tot de 19e eeuw. In die tijd begonnen Duitse wijnmakers te experimenteren met de traditionele methode voor het maken van mousserende wijn, ook wel bekend als de méthode champenoise. Deze methode houdt in dat de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles, waardoor de bubbels ontstaan.

De eerste mousserende Duitse wijnen werden geproduceerd in de regio Rheingau, die bekend staat om zijn Riesling-druiven. In de jaren 1920 en 1930 begonnen andere regio’s, zoals de Moezel en de Pfalz, ook mousserende wijnen te produceren.

De druiven voor mousserende Duitse wijn

De meeste mousserende Duitse wijnen worden gemaakt van de Riesling-druif, die bekend staat om zijn frisse zuren en fruitige aroma’s. Andere druiven die worden gebruikt voor mousserende Duitse wijn zijn de Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir.

De productie van mousserende Duitse wijn

De productie van mousserende Duitse wijn begint met de selectie van de druiven. De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat alleen de beste druiven worden gebruikt.

De druiven worden geperst en het sap wordt gefermenteerd tot een stille wijn. Vervolgens wordt er suiker en gist toegevoegd aan de wijn, waardoor er een tweede gisting ontstaat in de fles. Tijdens deze tweede gisting ontstaan de bubbels.

Na de tweede gisting wordt de wijn gerijpt in de fles. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de stijl van de wijn. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma’s.

De stijlen van mousserende Duitse wijn

Er zijn verschillende stijlen van mousserende Duitse wijn, variërend van droog tot zoet. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende stijlen:

 • Trocken: droge mousserende wijn met minder dan 9 gram suiker per liter
 • Extra trocken: extra droge mousserende wijn met minder dan 6 gram suiker per liter
 • Brut: droge mousserende wijn met minder dan 15 gram suiker per liter
 • Extra brut: extra droge mousserende wijn met minder dan 6 gram suiker per liter
 • Sec: halfdroge mousserende wijn met 17-35 gram suiker per liter
 • Demi-sec: zoete mousserende wijn met 33-50 gram suiker per liter
 • Doux: zeer zoete mousserende wijn met meer dan 50 gram suiker per liter

De regio’s voor mousserende Duitse wijn

Mousserende Duitse wijn wordt geproduceerd in verschillende regio’s, elk met hun eigen unieke kenmerken en stijlen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio’s:

Rheingau

De regio Rheingau is de bakermat van de mousserende Duitse wijn. Hier worden voornamelijk mousserende wijnen gemaakt van de Riesling-druif. De wijnen uit Rheingau staan bekend om hun frisse zuren en fruitige aroma’s.

Moezel

De regio Moezel staat bekend om zijn steile hellingen en de Riesling-druif. Hier worden voornamelijk mousserende wijnen gemaakt van de Riesling-druif, die bekend staan om hun minerale karakter en frisse zuren.

Pfalz

De regio Pfalz is de op een na grootste wijnregio van Duitsland. Hier worden voornamelijk mousserende wijnen gemaakt van de Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir. De wijnen uit Pfalz staan bekend om hun fruitige aroma’s en volle smaak.

De perfecte combinatie met mousserende Duitse wijn

Mousserende Duitse wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Hieronder vind je een aantal suggesties:

 • Als aperitief: mousserende Duitse wijn is een uitstekende keuze als aperitief. Combineer het met lichte hapjes zoals olijven, kaas en crackers.
 • Bij visgerechten: mousserende Duitse wijn past goed bij visgerechten, vooral bij gerechten met schaal- en schelpdieren.
 • Bij Aziatische gerechten: mousserende Duitse wijn is een verrassend goede combinatie met Aziatische gerechten, vooral met sushi en sashimi.
 • Bij desserts: mousserende Duitse wijn past goed bij desserts, vooral bij fruitige desserts zoals sorbet en fruitcocktails.

Conclusie

Mousserende Duitse wijn is een sprankelende verrassing die het ontdekken waard is. Met zijn frisse zuren, fruitige aroma’s en verschillende stijlen is mousserende Duitse wijn een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Probeer het eens uit en ontdek de unieke smaken van mousserende Duitse wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Dirk Wijn: Een veelzijdige en gepassioneerde ondernemer.

Plaats een reactie