google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Meursault wijn: een parel uit de Bourgogne

Meursault wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen uit de Bourgogne. Deze witte wijn wordt gemaakt van de chardonnay druif en staat bekend om zijn rijke smaak en complexiteit. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het productieproces en de kenmerken van Meursault wijn.

Meursault wijn

Geschiedenis van Meursault wijn

De geschiedenis van Meursault wijn gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd was de wijnbouw in de Bourgogne al een belangrijke economische activiteit. Meursault was destijds een klein dorpje dat voornamelijk leefde van de landbouw en veeteelt. De wijnbouw was nog niet zo ontwikkeld als in andere delen van de Bourgogne, maar er werden wel al wijnen geproduceerd.

In de 17e eeuw begon de wijnbouw in Meursault zich verder te ontwikkelen. De kwaliteit van de wijnen verbeterde en de vraag naar Meursault wijn nam toe. In de 19e eeuw werd de wijnbouw in de Bourgogne getroffen door de phylloxera plaag, waardoor veel wijngaarden verloren gingen. Ook in Meursault werden veel wijngaarden vernietigd, maar de wijnbouwers slaagden erin om de wijngaarden te herplanten en de productie van Meursault wijn weer op te bouwen.

Productieproces van Meursault wijn

Meursault wijn wordt gemaakt van de chardonnay druif, die in de Bourgogne een ideale omgeving vindt om te groeien. De bodem in Meursault bestaat uit kalksteen en klei, wat zorgt voor een goede drainage en een optimale voeding voor de druivenstokken. De wijngaarden liggen op een hoogte van 200 tot 400 meter boven zeeniveau en hebben een zuidelijke ligging, waardoor de druiven veel zonlicht krijgen.

De oogst van de druiven vindt plaats in september of oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt gefermenteerd in eikenhouten vaten, waarbij de wijnmaker de temperatuur en de duur van de fermentatie nauwlettend in de gaten houdt. Na de fermentatie rijpt de wijn nog enkele maanden tot enkele jaren in de eikenhouten vaten, waardoor de wijn zijn karakteristieke smaak en aroma’s ontwikkelt.

Kenmerken van Meursault wijn

Meursault wijn heeft een rijke, volle smaak met tonen van citrus, perzik, honing en vanille. De wijn heeft een hoog alcoholpercentage en een lange afdronk. Meursault wijn is een complexe wijn die zich goed laat combineren met gerechten als vis, schaaldieren, gevogelte en wit vlees. De wijn kan het beste geserveerd worden op een temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius.

Meursault wijn is verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsniveaus, afhankelijk van de herkomst van de druiven en de productiemethode. De beste Meursault wijnen komen van wijngaarden die gelegen zijn op de hellingen van de Côte de Beaune, zoals de wijngaarden van Les Charmes, Les Perrières en Les Genevrières. Deze wijnen hebben een hogere concentratie aan aroma’s en smaken en zijn daardoor ook duurder dan de wijnen uit de vlakkere wijngaarden.

Conclusie

Meursault wijn is een van de meest gewaardeerde wijnen uit de Bourgogne. Deze witte wijn wordt gemaakt van de chardonnay druif en staat bekend om zijn rijke smaak en complexiteit. De geschiedenis van Meursault wijn gaat terug tot de middeleeuwen en de wijnbouw in Meursault heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot een belangrijke economische activiteit. Het productieproces van Meursault wijn is zeer arbeidsintensief en vereist veel vakmanschap. De kenmerken van Meursault wijn zijn een rijke, volle smaak met tonen van citrus, perzik, honing en vanille. Meursault wijn is een complexe wijn die zich goed laat combineren met gerechten als vis, schaaldieren, gevogelte en wit vlees. Kortom, Meursault wijn is een parel uit de Bourgogne die elke wijnliefhebber eens geproefd moet hebben.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Aldi Wijn: De Beste Wijnen Voor Een Betaalbare Prijs.

Plaats een reactie