google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Marsala wijn: een heerlijke Italiaanse versterkte wijn

Marsala wijn is een versterkte wijn afkomstig uit de Italiaanse stad Marsala, gelegen op het eiland Sicilië. Het is een heerlijke wijn die bekend staat om zijn rijke smaak en aroma’s. Marsala wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder Grillo, Catarratto en Inzolia. Het is een veelzijdige wijn die zowel als aperitief, digestief en bij het diner gedronken kan worden.

Marsala wijn

Geschiedenis van Marsala wijn

De geschiedenis van Marsala wijn gaat terug tot de 18e eeuw, toen de Britse handelaar John Woodhouse de wijn ontdekte tijdens een reis naar Sicilië. Hij was op zoek naar een wijn die lang houdbaar was en die hij kon exporteren naar Engeland. Hij ontdekte dat de lokale wijnmakers in Marsala een versterkte wijn maakten die aan zijn eisen voldeed. Hij nam enkele vaten mee naar Engeland en de wijn werd al snel populair onder de Britse aristocratie.

In de 19e eeuw werd Marsala wijn steeds populairder en werd het een belangrijk exportproduct voor Sicilië. De wijn werd geëxporteerd naar landen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika. In 1969 kreeg Marsala wijn de status van DOC (Denominazione di Origine Controllata), wat betekent dat de wijn alleen geproduceerd mag worden in de regio rondom Marsala en volgens strikte regels en voorschriften.

Soorten Marsala wijn

Er zijn verschillende soorten Marsala wijn, die variëren in kleur, smaak en zoetheid. De belangrijkste soorten zijn:

  • Marsala Fine: dit is de meest voorkomende soort Marsala wijn en heeft een lichte kleur en een droge tot halfdroge smaak.
  • Marsala Superiore: deze wijn heeft een donkerdere kleur en een vollere smaak dan Marsala Fine. Het is een droge wijn die vaak gebruikt wordt bij het koken.
  • Marsala Vergine: dit is de hoogste kwaliteit Marsala wijn en wordt gemaakt van de beste druiven. Het heeft een diepe amberkleur en een zoete smaak.
  • Marsala Dolce: deze wijn heeft een donkere kleur en een zoete smaak. Het wordt vaak gedronken als dessertwijn.

Hoe wordt Marsala wijn gemaakt?

Marsala wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, die worden geplukt in de wijngaarden rondom Marsala. De druiven worden geperst en het sap wordt gefermenteerd tot wijn. Vervolgens wordt er wijnalcohol toegevoegd om de gisting te stoppen en de wijn te versterken. De wijn wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten, waarbij de kleur en smaak zich ontwikkelen.

De rijping van Marsala wijn is een belangrijk proces, dat bepaalt welke soort Marsala wijn er uiteindelijk ontstaat. De wijn wordt gerijpt volgens het solera-systeem, waarbij jonge wijn wordt gemengd met oudere wijn om een constante kwaliteit te garanderen. De rijping vindt plaats in verschillende vaten, die elk een andere grootte en leeftijd hebben. De wijn wordt regelmatig overgeheveld van het ene vat naar het andere, waardoor de smaak en aroma’s zich verder ontwikkelen.

Hoe serveer je Marsala wijn?

Marsala wijn kan op verschillende manieren geserveerd worden, afhankelijk van de soort wijn en de gelegenheid. Hieronder vind je enkele tips:

  • Marsala Fine en Superiore worden vaak geserveerd als aperitief, bijvoorbeeld met wat olijven of kaas.
  • Marsala Vergine en Dolce worden vaak gedronken als digestief, bijvoorbeeld na het diner.
  • Marsala wijn kan ook gebruikt worden bij het koken, bijvoorbeeld in sauzen of bij het marineren van vlees.
  • Marsala wijn kan het beste geserveerd worden op kamertemperatuur of licht gekoeld.

Conclusie

Marsala wijn is een heerlijke Italiaanse versterkte wijn, die bekend staat om zijn rijke smaak en aroma’s. Er zijn verschillende soorten Marsala wijn, die variëren in kleur, smaak en zoetheid. Marsala wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten en wordt gerijpt volgens het solera-systeem. Marsala wijn kan op verschillende manieren geserveerd worden, afhankelijk van de soort wijn en de gelegenheid. Of je nu op zoek bent naar een aperitief, digestief of een wijn om mee te koken, Marsala wijn is altijd een goede keuze.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn handel: een bloeiende sector in Nederland.

Plaats een reactie