google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

La Palma Wijn: Een Verborgen Schat van de Canarische Eilanden

La Palma, een van de kleinere eilanden van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige landschappen, vulkanische stranden en ongerepte natuur. Maar wat veel mensen niet weten, is dat La Palma ook een rijke wijntraditie heeft. De wijnbouw op La Palma gaat terug tot de 16e eeuw en heeft zich ontwikkeld tot een bloeiende industrie met een uniek karakter en smaakprofiel.

La palma wijn

Geschiedenis van de Wijnbouw op La Palma

De wijnbouw op La Palma begon in de 16e eeuw, toen de Spanjaarden het eiland koloniseerden. De eerste wijngaarden werden aangelegd in de vruchtbare valleien van het eiland, waar de druiven goed gedijden in het milde klimaat en de vruchtbare vulkanische bodem. In de loop der jaren groeide de wijnbouw uit tot een belangrijke economische activiteit op het eiland, met name in de regio’s van Fuencaliente en Mazo.

De wijnbouw op La Palma heeft echter ook moeilijke tijden gekend. In de 19e eeuw werd de industrie getroffen door een plaag van druifluis, die de wijngaarden verwoestte en de productie decimeerde. Veel wijnboeren verlieten het eiland en de wijnbouw kwam bijna tot stilstand. Pas in de jaren 80 van de vorige eeuw begon de wijnbouw op La Palma weer op te bloeien, dankzij een groep gepassioneerde wijnmakers die de traditie nieuw leven inbliezen.

De Druivenrassen van La Palma

De wijnbouw op La Palma is gebaseerd op inheemse druivenrassen die uniek zijn voor het eiland. De belangrijkste druivenrassen zijn:

  • Listán Negro: een rode druif die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen. De druif heeft een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad, wat resulteert in wijnen met een volle body en een fruitig karakter.
  • Albillo Criollo: een witte druif die wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. De druif heeft een lage zuurgraad en een hoog suikergehalte, wat resulteert in wijnen met een zachte smaak en een licht bloemig aroma.
  • Listán Blanco: een witte druif die wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. De druif heeft een hoog zuurgehalte en een laag suikergehalte, wat resulteert in wijnen met een frisse smaak en een licht citrusaroma.

De Wijnen van La Palma

De wijnen van La Palma hebben een uniek karakter en smaakprofiel, dat wordt beïnvloed door het vulkanische terroir van het eiland en de inheemse druivenrassen. De rode wijnen van La Palma hebben over het algemeen een volle body en een fruitig karakter, met tonen van rijp rood fruit en kruiden. De witte wijnen hebben een zachte smaak en een licht bloemig aroma, met tonen van citrus en tropisch fruit.

Een van de meest bekende wijnen van La Palma is de Malvasía, een zoete witte wijn die wordt geproduceerd van de Malvasía-druif. Deze wijn heeft een rijke, honingachtige smaak en een aroma van gedroogd fruit en bloemen. De Malvasía wordt vaak geserveerd als dessertwijn en is een populaire souvenir voor toeristen die het eiland bezoeken.

Wijnproeven op La Palma

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de wijnen van La Palma, zijn er verschillende wijnhuizen en bodega’s op het eiland die wijnproeverijen en rondleidingen aanbieden. Een van de meest populaire wijnhuizen is Bodegas Teneguía, gelegen in de regio van Fuencaliente. Hier kun je genieten van een rondleiding door de wijngaarden en de wijnmakerij, gevolgd door een wijnproeverij van de verschillende wijnen van het huis.

Een andere populaire wijnmakerij is Bodegas Tamanca, gelegen in de regio van Mazo. Hier kun je genieten van een rondleiding door de wijngaarden en de wijnmakerij, gevolgd door een wijnproeverij van de verschillende wijnen van het huis. De wijnmakerij heeft ook een restaurant waar je kunt genieten van lokale gerechten en wijnen.

Conclusie

La Palma is een verborgen schat van de Canarische Eilanden, met een rijke wijntraditie die teruggaat tot de 16e eeuw. De wijnen van La Palma hebben een uniek karakter en smaakprofiel, dat wordt beïnvloed door het vulkanische terroir van het eiland en de inheemse druivenrassen. Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de wijnen van La Palma, zijn er verschillende wijnhuizen en bodega’s op het eiland die wijnproeverijen en rondleidingen aanbieden. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Slurp wijn: de kunst van het proeven.

Plaats een reactie