Hoe lang kun je wijn open bewaren?

Wijn is een heerlijke drank die veel mensen graag drinken. Het is dan ook niet gek dat er vaak een fles wijn op tafel staat tijdens een gezellig diner of een feestje. Maar wat doe je als je niet de hele fles wijn opdrinkt? Hoe lang kun je wijn open bewaren en blijft de smaak dan nog wel goed? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Hoe lang kun je wijn open bewaren

Waarom bederft wijn?

Om te begrijpen hoe lang je wijn open kunt bewaren, is het belangrijk om te weten waarom wijn bederft. Wijn is een natuurlijk product en bevat suikers, zuren en alcohol. Deze stoffen zorgen ervoor dat de wijn een bepaalde smaak heeft en dat de wijn houdbaar is. Maar als de fles eenmaal geopend is, komt er zuurstof bij de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn oxideert en dat de smaak verandert. De suikers en zuren in de wijn worden afgebroken en de wijn kan zuur en wrang worden.

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Als je wijn langer wilt bewaren, is het belangrijk om de fles goed af te sluiten. Dit kun je doen door de kurk terug te plaatsen of door een vacuümpomp te gebruiken. Hierdoor komt er minder zuurstof bij de wijn en blijft de smaak langer goed. Daarnaast is het belangrijk om de wijn op een koele en donkere plek te bewaren. Hitte en licht kunnen de smaak van de wijn namelijk ook beïnvloeden.

Hoe lang kun je wijn open bewaren?

Maar hoe lang kun je wijn open bewaren voordat de smaak verandert? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit van de wijn en de manier waarop de wijn bewaard wordt. Over het algemeen geldt dat witte wijn minder lang houdbaar is dan rode wijn. Dit komt doordat witte wijn minder tannines bevat, die een conserverende werking hebben. Hieronder vind je een overzicht van hoe lang je verschillende soorten wijn open kunt bewaren:

Rode wijn

  • Een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of Pinot Noir, kun je 1 tot 3 dagen open bewaren.
  • Een medium rode wijn, zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon, kun je 3 tot 5 dagen open bewaren.
  • Een zware rode wijn, zoals een Barolo of Bordeaux, kun je 5 tot 7 dagen open bewaren.

Witte wijn

  • Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, kun je 1 tot 3 dagen open bewaren.
  • Een medium witte wijn, zoals een Chardonnay of Viognier, kun je 3 tot 5 dagen open bewaren.
  • Een zware witte wijn, zoals een Riesling of Sémillon, kun je 5 tot 7 dagen open bewaren.

Mousserende wijn

Mousserende wijn, zoals champagne of prosecco, kun je het beste dezelfde dag nog opdrinken. Door de bubbels oxideert de wijn namelijk sneller en verandert de smaak sneller.

Hoe kun je zien of wijn bedorven is?

Als je twijfelt of de wijn nog goed is, kun je dit vaak zien en ruiken. Bedorven wijn heeft vaak een azijnachtige geur en smaak. Ook kan de wijn troebel worden of kunnen er kleine belletjes ontstaan. Als je deze symptomen ziet, kun je de wijn beter niet meer drinken.

Conclusie

Wijn is een heerlijke drank die je vaak niet in één keer opdrinkt. Gelukkig kun je wijn open bewaren, maar het is wel belangrijk om te weten hoelang je dit kunt doen. Over het algemeen geldt dat rode wijn langer houdbaar is dan witte wijn en dat je mousserende wijn het beste dezelfde dag nog kunt opdrinken. Door de wijn goed af te sluiten en op een koele en donkere plek te bewaren, kun je de smaak langer behouden. Als je twijfelt of de wijn nog goed is, kun je dit vaak zien en ruiken. Bedorven wijn kun je beter niet meer drinken.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn pakket: een perfect cadeau voor wijnliefhebbers.

Plaats een reactie