Hoe lang is wijn houdbaar?

Wijn is een heerlijke drank die veel mensen graag drinken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel verschillende soorten wijn verkrijgbaar zijn. Maar hoe lang kun je wijn eigenlijk bewaren? In dit artikel gaan we dieper in op de houdbaarheid van wijn.

Hoe lang is wijn houdbaar

Factoren die de houdbaarheid van wijn beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de houdbaarheid van wijn beïnvloeden. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Type wijn: Niet alle wijnen zijn even lang houdbaar. Over het algemeen geldt dat witte wijn minder lang houdbaar is dan rode wijn. Dit komt doordat witte wijn minder tannines bevat, waardoor de wijn sneller oxideert.
 • Bewaaromstandigheden: De bewaaromstandigheden zijn van groot belang voor de houdbaarheid van wijn. Wijn moet worden bewaard op een donkere, koele en vochtige plaats. Als de wijn wordt blootgesteld aan licht, warmte en droogte, zal de kwaliteit van de wijn snel achteruitgaan.
 • Jaargang: De jaargang van de wijn kan ook van invloed zijn op de houdbaarheid. Over het algemeen geldt dat wijnen van goede jaargangen langer houdbaar zijn dan wijnen van mindere jaargangen.
 • Wijnmaker: De kwaliteit van de wijnmaker kan ook van invloed zijn op de houdbaarheid van de wijn. Een goede wijnmaker zal ervoor zorgen dat de wijn op de juiste manier wordt geproduceerd en bewaard, waardoor de wijn langer houdbaar is.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

De houdbaarheid van wijn varieert sterk, afhankelijk van het type wijn en de bewaaromstandigheden. Hieronder hebben we de gemiddelde houdbaarheid van verschillende soorten wijn voor je op een rijtje gezet:

 • Rode wijn: Rode wijn kan over het algemeen 2 tot 10 jaar worden bewaard, afhankelijk van het type wijn en de bewaaromstandigheden. Wijnen van goede jaargangen kunnen soms nog langer worden bewaard.
 • Witte wijn: Witte wijn is over het algemeen minder lang houdbaar dan rode wijn. De meeste witte wijnen kunnen 1 tot 3 jaar worden bewaard, afhankelijk van het type wijn en de bewaaromstandigheden.
 • Mousserende wijn: Mousserende wijn, zoals champagne, kan 3 tot 5 jaar worden bewaard, afhankelijk van het type wijn en de bewaaromstandigheden.
 • Dessertwijn: Dessertwijn kan 5 tot 10 jaar worden bewaard, afhankelijk van het type wijn en de bewaaromstandigheden.

Hoe kun je zien of wijn nog goed is?

Als je wijn wilt bewaren, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de wijn nog goed is. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Kleur: De kleur van de wijn kan veel zeggen over de kwaliteit van de wijn. Als de kleur van de wijn donkerder wordt, kan dit erop wijzen dat de wijn aan het oxideren is.
 • Geur: De geur van de wijn kan ook veel zeggen over de kwaliteit van de wijn. Als de wijn een muffe geur heeft, kan dit erop wijzen dat de wijn niet meer goed is.
 • Smaak: De smaak van de wijn is natuurlijk het belangrijkste. Als de wijn zuur smaakt of een metaalachtige smaak heeft, kan dit erop wijzen dat de wijn niet meer goed is.

Conclusie

De houdbaarheid van wijn varieert sterk, afhankelijk van het type wijn en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen geldt dat rode wijn langer houdbaar is dan witte wijn. Het is belangrijk om de wijn op de juiste manier te bewaren en regelmatig te controleren of de wijn nog goed is. Als de wijn niet meer goed is, kun je deze het beste weggooien. Zo voorkom je dat je een slechte fles wijn drinkt en kun je optimaal genieten van een heerlijk glas wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Dries Roelvink Wijn: De Nieuwe Sensatie in Wijnland.

Plaats een reactie