Hoe lang is wijn houdbaar ongeopend?

Wijn is een heerlijke drank die door veel mensen wordt gewaardeerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel verschillende soorten wijn verkrijgbaar zijn. Maar hoe lang is wijn eigenlijk houdbaar als deze nog niet geopend is? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Hoe lang is wijn houdbaar ongeopend

Factoren die de houdbaarheid van wijn beïnvloeden

De houdbaarheid van wijn wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

 • Soort wijn: De ene wijnsoort is langer houdbaar dan de andere. Over het algemeen geldt dat rode wijn langer houdbaar is dan witte wijn.
 • Bewaaromstandigheden: Wijn moet op de juiste manier worden bewaard om de houdbaarheid te verlengen. Wijn moet worden bewaard op een donkere, koele en vochtige plaats. Een te hoge temperatuur kan de wijn doen oxideren, terwijl een te lage temperatuur kan leiden tot kristallisatie van de wijn.
 • Jaargang: De jaargang van de wijn kan ook van invloed zijn op de houdbaarheid. Over het algemeen geldt dat wijnen van goede jaargangen langer houdbaar zijn dan wijnen van mindere jaargangen.
 • Wijnmaker: De kwaliteit van de wijnmaker kan ook van invloed zijn op de houdbaarheid van de wijn. Een goede wijnmaker zal ervoor zorgen dat de wijn op de juiste manier wordt geproduceerd en bewaard, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd.

Hoe lang is wijn houdbaar ongeopend?

Over het algemeen geldt dat wijn ongeopend en op de juiste manier bewaard enkele jaren houdbaar is. Rode wijn kan over het algemeen langer worden bewaard dan witte wijn. Hieronder hebben we de houdbaarheid van verschillende soorten wijn voor je op een rijtje gezet:

 • Rode wijn: Rode wijn kan ongeopend en op de juiste manier bewaard enkele jaren tot tientallen jaren houdbaar zijn. Dit hangt af van de kwaliteit van de wijn en de bewaaromstandigheden.
 • Witte wijn: Witte wijn kan ongeopend en op de juiste manier bewaard enkele jaren houdbaar zijn. Over het algemeen geldt dat witte wijn minder lang houdbaar is dan rode wijn.
 • Rosé: Rosé kan ongeopend en op de juiste manier bewaard enkele jaren houdbaar zijn. Over het algemeen geldt dat rosé minder lang houdbaar is dan rode wijn.
 • Mousserende wijn: Mousserende wijn kan ongeopend en op de juiste manier bewaard enkele jaren houdbaar zijn. Over het algemeen geldt dat mousserende wijn minder lang houdbaar is dan rode wijn.

Wanneer is wijn niet meer houdbaar?

Als wijn niet meer houdbaar is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje gezet:

 • Oxidatie: Als wijn wordt blootgesteld aan zuurstof, kan dit leiden tot oxidatie. Dit kan de smaak en geur van de wijn aantasten.
 • Slechte bewaaromstandigheden: Als wijn wordt bewaard op een te warme of te koude plaats, kan dit de kwaliteit van de wijn aantasten.
 • Bacteriën: Als wijn wordt blootgesteld aan bacteriën, kan dit leiden tot bederf van de wijn.
 • Te oude wijn: Als wijn te lang wordt bewaard, kan dit leiden tot een afname van de kwaliteit van de wijn. De wijn kan dan zuur of muf gaan ruiken en smaken.

Conclusie

Wijn is een heerlijke drank die op de juiste manier moet worden bewaard om de houdbaarheid te verlengen. Over het algemeen geldt dat wijn ongeopend en op de juiste manier bewaard enkele jaren houdbaar is. Rode wijn kan over het algemeen langer worden bewaard dan witte wijn. Als wijn niet meer houdbaar is, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals oxidatie, slechte bewaaromstandigheden, bacteriën en te oude wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Gefeliciteerd man wijn humor.

Plaats een reactie