Gedicht over wijn

Wijn is een drank die al eeuwenlang wordt gedronken en geprezen om zijn smaak en aroma. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wijn vaak het onderwerp is van gedichten. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp gedicht over wijn en bespreken we enkele bekende gedichten over deze heerlijke drank.

Gedicht over wijn

Wijn in de poëzie

Wijn is een geliefd onderwerp in de poëzie. Dichters hebben door de eeuwen heen hun liefde voor deze drank uitgedrukt in prachtige verzen. Wijn wordt vaak geassocieerd met genot, passie en romantiek. Het drinken van wijn kan een gevoel van warmte en gezelligheid oproepen, maar ook van melancholie en nostalgie.

Veel dichters hebben zich laten inspireren door wijn en hebben er gedichten over geschreven. Hieronder bespreken we enkele bekende voorbeelden.

1. Het lied van de wijn

Een van de bekendste gedichten over wijn is ‘Het lied van de wijn’ van de Franse dichter Charles Baudelaire. Dit gedicht is onderdeel van zijn beroemde dichtbundel ‘Les Fleurs du Mal’ (De bloemen van het kwaad) uit 1857.

In ‘Het lied van de wijn’ beschrijft Baudelaire de sensuele en bedwelmende werking van wijn. Hij vergelijkt de drank met een vrouw die verleidt en betovert:

O wijn, jij bent de ziel van de wereld,
En jij, de vreugde van het leven.
Jij bent de zon die de geest verlicht,
De medicijn die het hart geneest.

Baudelaire beschrijft wijn als een bron van genot en verlangen, maar ook als een middel om te ontsnappen aan de harde realiteit van het leven. Het gedicht is een ode aan de kracht van de verbeelding en de verlossing die wijn kan bieden.

2. De dronkaard in de lente

Een ander bekend gedicht over wijn is ‘De dronkaard in de lente’ van de Nederlandse dichter J.C. Bloem. Dit gedicht werd voor het eerst gepubliceerd in 1947 en is een van de bekendste werken van Bloem.

In ‘De dronkaard in de lente’ beschrijft Bloem de ervaring van een dronkaard die in de lente door de stad zwerft. De dronkaard is dronken van wijn en geniet van de warmte en het licht van de lentezon. Hij voelt zich vrij en gelukkig:

De dronkaard in de lente,
Hij zwalkt langs singels en door parken,
Hij hoort de vogels wel, maar ziet ze niet,
En als hij valt, staat hij weer op, en lacht.

Bloem beschrijft de dronkaard als een figuur die zich losmaakt van de maatschappij en zich overgeeft aan zijn eigen verlangens en emoties. Het gedicht is een ode aan de vrijheid en het plezier van het leven.

3. Wijn en liefde

Wijn wordt vaak geassocieerd met liefde en romantiek. Veel dichters hebben gedichten geschreven over de rol van wijn in de liefde. Wijn kan dienen als een symbool van passie en verlangen, maar ook als een middel om de liefde te vieren en te bezegelen.

Een voorbeeld van een gedicht over wijn en liefde is ‘Wijn en liefde’ van de Nederlandse dichter Jan van Nijlen. Dit gedicht werd voor het eerst gepubliceerd in 1924 en beschrijft de rol van wijn in een liefdesrelatie:

Wijn en liefde, zij zijn beide
Als de zon en als de regen,
Beide zijn zij even zoet,
Beide zijn zij even zegen.

Van Nijlen beschrijft wijn en liefde als twee krachten die elkaar versterken en aanvullen. Wijn kan dienen als een middel om de liefde te vieren en te bezegelen, maar ook als een manier om de pijn van het verlies te verzachten.

Conclusie

Wijn is een geliefd onderwerp in de poëzie. Dichters hebben door de eeuwen heen hun liefde voor deze drank uitgedrukt in prachtige verzen. Wijn wordt vaak geassocieerd met genot, passie en romantiek. Het drinken van wijn kan een gevoel van warmte en gezelligheid oproepen, maar ook van melancholie en nostalgie.

In dit artikel hebben we enkele bekende gedichten over wijn besproken, waaronder ‘Het lied van de wijn’ van Charles Baudelaire, ‘De dronkaard in de lente’ van J.C. Bloem en ‘Wijn en liefde’ van Jan van Nijlen. Deze gedichten laten zien hoe wijn kan dienen als een bron van inspiratie en emotie voor dichters.

Of je nu een liefhebber bent van wijn of niet, het is duidelijk dat deze drank een belangrijke rol speelt in onze cultuur en ons leven. En wie weet, misschien inspireert wijn jou ook wel tot het schrijven van een prachtig gedicht.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn spijs combinaties: de kunst van het combineren van wijn en eten.

Plaats een reactie