Gascogne wijn: een verrassende ontdekking uit Zuidwest-Frankrijk

Gascogne wijn is een relatief onbekende wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. Toch is deze wijn zeker de moeite waard om te ontdekken. Gascogne wijn wordt gemaakt in de regio Gascogne, die zich uitstrekt over delen van de departementen Gers, Landes en Lot-et-Garonne. De wijnstreek staat bekend om zijn frisse, fruitige wijnen die perfect passen bij de lokale keuken.

Gascogne wijn

Geschiedenis van Gascogne wijn

De geschiedenis van Gascogne wijn gaat terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen plantten de eerste wijngaarden in de regio en introduceerden nieuwe technieken voor de wijnproductie. In de Middeleeuwen werd de wijnbouw in Gascogne verder ontwikkeld door de monniken van de abdijen van Condom en Saint-Mont. In de 19e eeuw werd de wijnbouw in de regio echter bijna volledig verwoest door de druifluis. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw werd de wijnbouw in Gascogne weer opgestart, met de nadruk op de productie van kwaliteitswijnen.

Druivenrassen

Gascogne wijn wordt gemaakt van een aantal verschillende druivenrassen, waarvan de meeste inheems zijn in de regio. De belangrijkste druivenrassen voor witte Gascogne wijn zijn:

  • Ugni Blanc
  • Colombard
  • Gros Manseng
  • Petit Manseng
  • Sauvignon Blanc

Voor rode Gascogne wijn worden voornamelijk de volgende druivenrassen gebruikt:

  • Tannat
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Fer Servadou
  • Merlot

Smaakprofiel

Gascogne wijn staat bekend om zijn frisse, fruitige smaak. Witte Gascogne wijn heeft vaak aroma’s van citrusvruchten, groene appel en perzik, terwijl rode Gascogne wijn vaak aroma’s van rood fruit en kruiden heeft. De wijnen hebben over het algemeen een hoog zuurgehalte en een laag alcoholpercentage, waardoor ze zeer geschikt zijn als aperitief of bij lichte gerechten.

Wijn-spijs combinaties

Gascogne wijn past perfect bij de lokale keuken van Zuidwest-Frankrijk. Witte Gascogne wijn is bijvoorbeeld heerlijk bij schaal- en schelpdieren, gegrilde vis en salades. Rode Gascogne wijn gaat goed samen met gegrild vlees, wild en kaas. Ook bij de lokale specialiteit foie gras is Gascogne wijn een uitstekende keuze.

Conclusie

Gascogne wijn is een verrassende ontdekking uit Zuidwest-Frankrijk. De wijnen zijn fris, fruitig en hebben een hoog zuurgehalte, waardoor ze perfect passen bij de lokale keuken. Hoewel Gascogne wijn nog niet zo bekend is als bijvoorbeeld Bordeaux of Bourgogne, is het zeker de moeite waard om deze wijnen te ontdekken. Proost!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn kopen: waar moet je op letten?.

Plaats een reactie