Flessen wijn: alles wat je moet weten over het kiezen, bewaren en serveren van wijn

Wijn is een van de meest geliefde dranken ter wereld en wordt al duizenden jaren geproduceerd en genoten. Flessen wijn zijn er in alle soorten en maten, van kleine flesjes tot grote magnums. Maar hoe kies je de juiste fles wijn? En hoe bewaar en serveer je wijn op de juiste manier? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over flessen wijn.

Flessen wijn

Soorten wijn

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wijn, maar de meest bekende zijn rode wijn, witte wijn en rosé. Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en heeft een dieprode kleur. Witte wijn wordt gemaakt van witte druiven en heeft een lichtgele kleur. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, maar heeft een lichtroze kleur omdat de schillen maar kort in contact zijn geweest met het sap.

Naast deze drie bekende soorten zijn er nog veel meer soorten wijn, zoals mousserende wijn (zoals champagne), dessertwijn en versterkte wijn (zoals port). Elke soort wijn heeft zijn eigen smaak en karakteristieken, dus het is belangrijk om te weten welke wijn bij welk gerecht past.

Hoe kies je de juiste fles wijn?

Het kiezen van de juiste fles wijn kan lastig zijn, zeker als je niet veel ervaring hebt met wijn. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om de juiste fles wijn te kiezen:

 • Bepaal welke soort wijn je wilt: rood, wit of rosé
 • Kies een wijn uit een bepaalde regio of land, bijvoorbeeld een Franse Bordeaux of een Italiaanse Chianti
 • Bepaal je budget: er zijn flessen wijn in alle prijsklassen, van enkele euro’s tot honderden euro’s
 • Lees de beschrijving op het etiket: hier staat vaak informatie over de smaak en het karakter van de wijn
 • Vraag advies aan een wijnkenner of -verkoper

Als je eenmaal een fles wijn hebt gekozen, is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier bewaart en serveert.

Hoe bewaar je wijn?

Wijn moet op de juiste manier worden bewaard om de smaak en kwaliteit te behouden. Hier zijn een aantal tips voor het bewaren van wijn:

 • Bewaar wijn op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een kelder of wijnkoelkast
 • Zorg ervoor dat de fles horizontaal ligt, zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt
 • Vermijd grote temperatuurschommelingen en houd de temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celsius
 • Bewaar wijn niet in de buurt van sterke geuren, zoals kruiden of schoonmaakmiddelen

Als je een fles wijn hebt geopend, kun je deze het beste binnen een paar dagen opdrinken. Bewaar de fles in de koelkast om de smaak en kwaliteit te behouden.

Hoe serveer je wijn?

Het serveren van wijn is een kunst op zich. Hier zijn een aantal tips voor het serveren van wijn:

 • Haal de fles wijn op tijd uit de kelder of koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen
 • Gebruik het juiste glas: rode wijn wordt geserveerd in een groot, bolvormig glas, witte wijn in een kleiner, slanker glas en mousserende wijn in een flûte
 • Schenk de wijn voorzichtig in het glas, tot ongeveer een derde of de helft van het glas
 • Laat de wijn even ademen voordat je deze drinkt: dit betekent dat je de wijn even laat staan voordat je deze drinkt, zodat de smaken en aroma’s zich kunnen ontwikkelen

Als je niet zeker weet welke wijn bij welk gerecht past, kun je altijd advies vragen aan een wijnkenner of -verkoper. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste fles wijn en het serveren ervan.

Conclusie

Flessen wijn zijn er in alle soorten en maten, van rode en witte wijn tot mousserende wijn en dessertwijn. Het kiezen van de juiste fles wijn kan lastig zijn, maar door op een aantal dingen te letten kun je de juiste keuze maken. Het bewaren en serveren van wijn is ook belangrijk om de smaak en kwaliteit te behouden. Door de tips in dit artikel te volgen, kun je optimaal genieten van een heerlijke fles wijn.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn vlekken: hoe verwijder je ze?.

Plaats een reactie