Droog witte wijn: alles wat je moet weten

Droog witte wijn is een van de meest populaire wijnen ter wereld. Het is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven en waarbij de suikers in de druiven volledig zijn omgezet in alcohol. Dit zorgt voor een droge smaak die veel mensen waarderen. In dit artikel gaan we dieper in op droog witte wijn en alles wat je moet weten over deze heerlijke drank.

Droog witte wijn

Wat is droog witte wijn?

Droog witte wijn is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven. Het belangrijkste kenmerk van droog witte wijn is dat alle suikers in de druiven volledig zijn omgezet in alcohol. Dit zorgt voor een droge smaak die veel mensen waarderen. Droog witte wijn kan gemaakt worden van verschillende soorten druiven, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio.

Hoe wordt droog witte wijn gemaakt?

Het proces van het maken van droog witte wijn begint met het plukken van de druiven. De druiven worden vervolgens geperst om het sap eruit te halen. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd met behulp van gist. Tijdens de fermentatie worden de suikers in het sap omgezet in alcohol. Het proces van fermentatie kan plaatsvinden in roestvrijstalen tanks of in eikenhouten vaten. Na de fermentatie wordt de wijn gezuiverd en gebotteld.

Welke druiven worden gebruikt voor droog witte wijn?

Er zijn verschillende soorten druiven die gebruikt worden voor het maken van droog witte wijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest populaire druiven:

 • Chardonnay: een van de meest populaire druiven voor het maken van droog witte wijn. Chardonnay wordt verbouwd in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Australië en de Verenigde Staten.
 • Sauvignon Blanc: een druif die voornamelijk verbouwd wordt in Frankrijk, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Sauvignon Blanc heeft een frisse en fruitige smaak.
 • Pinot Grigio: een druif die voornamelijk verbouwd wordt in Italië. Pinot Grigio heeft een lichte en frisse smaak.
 • Riesling: een druif die voornamelijk verbouwd wordt in Duitsland. Riesling heeft een frisse en fruitige smaak.

Welke gerechten passen goed bij droog witte wijn?

Droog witte wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. Hieronder vind je een overzicht van gerechten die goed passen bij droog witte wijn:

 • Visgerechten: droog witte wijn past goed bij visgerechten, zoals zalm, kabeljauw en tonijn.
 • Schaal- en schelpdieren: droog witte wijn past goed bij schaal- en schelpdieren, zoals mosselen, oesters en garnalen.
 • Salades: droog witte wijn past goed bij salades, vooral als deze salades een lichte dressing hebben.
 • Pasta: droog witte wijn past goed bij pasta gerechten, vooral als deze gerechten een lichte saus hebben.

Wat zijn de populairste merken droog witte wijn?

Er zijn veel verschillende merken droog witte wijn verkrijgbaar. Hieronder vind je een overzicht van de populairste merken:

 • Chardonnay: Kendall-Jackson, Robert Mondavi, Yellow Tail
 • Sauvignon Blanc: Cloudy Bay, Kim Crawford, Oyster Bay
 • Pinot Grigio: Santa Margherita, Ecco Domani, Cavit
 • Riesling: Dr. Loosen, Schloss Johannisberg, Selbach-Oster

Conclusie

Droog witte wijn is een heerlijke drank die veel mensen waarderen. Het is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven en waarbij de suikers in de druiven volledig zijn omgezet in alcohol. Droog witte wijn kan gemaakt worden van verschillende soorten druiven, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio. Het is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten, zoals visgerechten, schaal- en schelpdieren, salades en pasta gerechten. Er zijn veel verschillende merken droog witte wijn verkrijgbaar, zoals Kendall-Jackson, Cloudy Bay en Santa Margherita. Kortom, droog witte wijn is een heerlijke drank die zeker de moeite waard is om te proberen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Chardonnay wijn: alles wat je moet weten over deze populaire druif.

Plaats een reactie