Droge witte wijn chardonnay: alles wat je moet weten

Chardonnay is een van de meest populaire druivensoorten ter wereld en wordt gebruikt om een breed scala aan wijnen te produceren. Een van de meest geliefde varianten is de droge witte wijn chardonnay. In dit artikel gaan we dieper in op deze wijn en alles wat je erover moet weten.

Droge witte wijn chardonnay

Wat is chardonnay?

Chardonnay is een witte druivensoort die oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk komt. Het is een van de meest veelzijdige druivensoorten ter wereld en wordt verbouwd in vrijwel elk wijnproducerend land. Chardonnay is een populaire keuze voor wijnmakers vanwege de neutrale smaak van de druif, waardoor het mogelijk is om een breed scala aan wijnen te produceren.

Hoe wordt droge witte wijn chardonnay gemaakt?

Droge witte wijn chardonnay wordt gemaakt van 100% chardonnay-druiven. De druiven worden geplukt en geperst om het sap te extraheren. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten. De keuze voor het type vat heeft invloed op de smaak van de wijn. Wanneer de wijn in roestvrijstalen tanks wordt gefermenteerd, behoudt de wijn zijn frisse en fruitige smaak. Wanneer de wijn in eikenhouten vaten wordt gefermenteerd, krijgt de wijn een complexere smaak met tonen van vanille en toast.

Wat zijn de kenmerken van droge witte wijn chardonnay?

Droge witte wijn chardonnay heeft een breed scala aan smaken en aroma’s, afhankelijk van de regio waar de druiven worden verbouwd en de manier waarop de wijn wordt geproduceerd. Over het algemeen heeft droge witte wijn chardonnay de volgende kenmerken:

 • Een droge smaak
 • Een medium tot volle body
 • Een fruitige smaak met tonen van appel, citrus en perzik
 • Een lichte zuurgraad
 • Een lichte tot matige tannines
 • Een lange afdronk

Welke gerechten passen goed bij droge witte wijn chardonnay?

Droge witte wijn chardonnay is een veelzijdige wijn die goed past bij een breed scala aan gerechten. Het is een populaire keuze bij visgerechten, zoals zalm en tonijn, maar past ook goed bij kip, varkensvlees en pasta gerechten. De wijn kan ook goed worden gecombineerd met zachte kazen, zoals brie en camembert.

Welke regio’s staan bekend om hun droge witte wijn chardonnay?

Chardonnay wordt verbouwd in vrijwel elk wijnproducerend land, maar sommige regio’s staan bekend om hun uitstekende droge witte wijn chardonnay. Enkele van de meest bekende regio’s zijn:

 • Bourgogne, Frankrijk
 • California, Verenigde Staten
 • Australië
 • Nieuw-Zeeland
 • Chili
 • Zuid-Afrika

Conclusie

Droge witte wijn chardonnay is een populaire en veelzijdige wijn die goed past bij een breed scala aan gerechten. De wijn heeft een fruitige smaak met tonen van appel, citrus en perzik en heeft een lichte zuurgraad en matige tannines. Chardonnay wordt verbouwd in vrijwel elk wijnproducerend land, maar enkele van de meest bekende regio’s zijn Bourgogne, Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika. Of je nu een beginnende wijnliefhebber bent of een doorgewinterde kenner, droge witte wijn chardonnay is een wijn die je zeker moet proberen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Biodynamische wijn: wat is het en waarom is het zo bijzonder?.

Plaats een reactie