google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Dikke buik door wijn: hoe alcohol bijdraagt aan gewichtstoename

Veel mensen genieten van een glas wijn bij het eten of tijdens een gezellige avond met vrienden. Maar wist je dat het drinken van alcohol, en met name wijn, kan bijdragen aan een dikke buik? In dit artikel bespreken we hoe alcohol bijdraagt aan gewichtstoename en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Dikke buik door wijn

Alcohol en gewichtstoename

Alcohol bevat veel calorieën, namelijk 7 calorieën per gram. Dit is bijna net zoveel als vet, dat 9 calorieën per gram bevat. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op de stofwisseling, waardoor het lichaam minder efficiënt calorieën verbrandt. Dit kan leiden tot gewichtstoename, met name rondom de buik.

Wanneer je alcohol drinkt, wordt dit snel opgenomen in de bloedbaan en naar de lever getransporteerd. Hier wordt de alcohol afgebroken tot acetaat, een stof die het lichaam als brandstof kan gebruiken. Het probleem is echter dat het lichaam eerst de acetaat verbrandt voordat het andere calorieën verbrandt. Dit betekent dat wanneer je alcohol drinkt, het lichaam minder efficiënt calorieën verbrandt en deze eerder opslaat als vet.

Wijn en gewichtstoename

Hoewel alle soorten alcohol bijdragen aan gewichtstoename, lijkt wijn een bijzonder negatief effect te hebben op de buikomvang. Dit komt doordat wijn veel suiker bevat, met name rode wijn. Een glas rode wijn bevat gemiddeld 1,5 gram suiker, wat kan oplopen tot 10 gram suiker per fles. Dit is vergelijkbaar met een glas frisdrank.

Daarnaast bevat wijn ook veel calorieën, met name rode wijn. Een glas rode wijn bevat gemiddeld 125 calorieën, wat kan oplopen tot 700 calorieën per fles. Dit is vergelijkbaar met een maaltijd. Het probleem is dat veel mensen niet alleen een glas wijn drinken, maar meerdere glazen. Dit kan leiden tot een flinke calorie-inname en gewichtstoename.

Wat kun je doen?

Natuurlijk hoef je niet helemaal te stoppen met het drinken van wijn, maar het is wel belangrijk om bewust te zijn van de calorieën en suikers die je binnenkrijgt. Hieronder volgen een aantal tips om gewichtstoename door wijn te voorkomen:

  • Drink met mate: beperk je alcoholinname tot maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.
  • Kies voor droge wijn: droge wijn bevat minder suiker dan zoete wijn en is daardoor een betere keuze als je op je gewicht let.
  • Drink water tussendoor: door water te drinken tussen de glazen wijn door, voorkom je dat je te veel drinkt en houd je je vochtbalans op peil.
  • Combineer met gezonde voeding: als je wijn drinkt bij het eten, kies dan voor gezonde voeding zoals groenten, vis en mager vlees. Dit zorgt voor een betere balans in je voedingspatroon.
  • Beweeg voldoende: door regelmatig te bewegen, verbrand je meer calorieën en voorkom je gewichtstoename. Probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of sporten.

Conclusie

Alcohol, en met name wijn, kan bijdragen aan gewichtstoename en een dikke buik. Dit komt doordat alcohol veel calorieën bevat en een negatief effect heeft op de stofwisseling. Wijn bevat daarnaast ook veel suiker, wat kan bijdragen aan een hogere calorie-inname. Door bewust te zijn van je alcoholinname en te kiezen voor droge wijn, water tussendoor te drinken en te combineren met gezonde voeding en voldoende beweging, kun je gewichtstoename door wijn voorkomen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn proeverijen: een heerlijke ervaring voor wijnliefhebbers.

Plaats een reactie