google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

De Wijn Zaandijk: Een Unieke Wijn uit Nederland

De Wijn Zaandijk is een bijzondere wijn uit Nederland die steeds meer bekendheid krijgt. Deze wijn wordt geproduceerd in de Zaanstreek, een gebied dat bekend staat om zijn molens, kaas en klompen. Maar wist je dat hier ook wijn wordt gemaakt? In dit artikel lees je alles over de Wijn Zaandijk, van de geschiedenis tot de productie en de smaak.

De wijn zaandijk

Geschiedenis van de Wijn Zaandijk

De geschiedenis van de Wijn Zaandijk gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd werden er al druiven verbouwd in Nederland, voornamelijk in het zuiden van het land. Maar ook in de Zaanstreek werden druiven verbouwd, vooral voor eigen gebruik. In de 17e eeuw werd er zelfs een wijngaard aangelegd op de Zaanse Schans, maar deze verdween weer in de 18e eeuw.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd er opnieuw geëxperimenteerd met wijnbouw in de Zaanstreek. Een aantal enthousiaste wijnliefhebbers begonnen met het verbouwen van druiven en het maken van wijn. In 1991 werd de eerste Wijn Zaandijk geproduceerd en sindsdien is de productie gestaag gegroeid.

Productie van de Wijn Zaandijk

De Wijn Zaandijk wordt geproduceerd van druiven die verbouwd worden op de Zaanse wijngaard. Deze wijngaard is gelegen aan de rand van het dorp Zaandijk, vlakbij de Zaanse Schans. De wijngaard beslaat ongeveer 1 hectare en er worden verschillende druivenrassen verbouwd, waaronder de Johanniter, Solaris en Souvignier Gris.

De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens geperst. Het sap wordt gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt in eikenhouten vaten, waarbij de smaak en het aroma zich verder ontwikkelen. Na ongeveer een jaar wordt de wijn gebotteld en is hij klaar om gedronken te worden.

Smaak van de Wijn Zaandijk

De Wijn Zaandijk heeft een unieke smaak die wordt beïnvloed door het koele klimaat en de bodem van de Zaanstreek. De wijn heeft een lichtgele kleur en een frisse, fruitige geur. In de smaak komen tonen van citrus, appel en perzik naar voren, met een lichte kruidigheid en een subtiele houttoon van het eikenhouten vat.

De Wijn Zaandijk is een droge witte wijn die goed past bij visgerechten, salades en lichte pasta’s. Maar ook als aperitief is deze wijn zeer geschikt. Serveer de wijn op een temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius voor de beste smaakbeleving.

Verkrijgbaarheid van de Wijn Zaandijk

De Wijn Zaandijk is verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels en restaurants in Nederland. Ook op de Zaanse Schans zelf kun je de wijn proeven en kopen bij de Zaanse Wijnboerderij. Daarnaast kun je de wijn ook online bestellen via de website van de Zaanse Wijnboerderij.

Conclusie

De Wijn Zaandijk is een unieke wijn uit Nederland die zeker de moeite waard is om te proberen. De wijn wordt geproduceerd op de Zaanse wijngaard en heeft een frisse, fruitige smaak met een subtiele houttoon. De Wijn Zaandijk past goed bij visgerechten, salades en lichte pasta’s en is verkrijgbaar bij verschillende wijnhandels en restaurants in Nederland. Probeer deze bijzondere wijn zelf en ontdek de smaak van de Zaanstreek!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn proefpakket: ontdek nieuwe smaken en aroma’s.

Plaats een reactie