google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Blauwe wijn: een nieuwe trend in de wijnwereld

Blauwe wijn is een relatief nieuw fenomeen in de wijnwereld. Het is een wijn die, in tegenstelling tot traditionele wijnen, een blauwe kleur heeft. Deze kleur wordt verkregen door het gebruik van natuurlijke kleurstoffen, zoals anthocyanen, die afkomstig zijn van de schil van blauwe druiven. Blauwe wijn is een opvallende verschijning en heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van wijnliefhebbers over de hele wereld.

Blauwe wijn

De geschiedenis van blauwe wijn

Blauwe wijn is ontstaan in Spanje, waar een groep jonge ondernemers in 2015 begon met het produceren van een blauwe wijn genaamd Gïk. Deze wijn was bedoeld als een alternatief voor traditionele wijnen en was gericht op een jongere doelgroep. De wijn werd al snel populair en werd in korte tijd een trend in Spanje en andere delen van Europa.

Hoewel blauwe wijn nog steeds voornamelijk wordt geproduceerd in Spanje, zijn er inmiddels ook producenten in andere delen van de wereld die zich hebben gewaagd aan het maken van deze opvallende wijn. Zo zijn er blauwe wijnen uit Frankrijk, Italië, Australië en zelfs uit Zuid-Afrika.

Hoe wordt blauwe wijn gemaakt?

Blauwe wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, net als traditionele rode wijn. Het verschil zit hem in het productieproces. Bij blauwe wijn worden de druiven na het persen niet meteen gefermenteerd, maar worden ze eerst behandeld met natuurlijke kleurstoffen. Deze kleurstoffen worden gewonnen uit de schil van blauwe druiven en worden toegevoegd aan het druivensap. Hierdoor krijgt de wijn zijn opvallende blauwe kleur.

Na het toevoegen van de kleurstoffen wordt het druivensap gefermenteerd, net als bij traditionele wijnen. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt en gebotteld, net als bij traditionele wijnen.

De smaak van blauwe wijn

De smaak van blauwe wijn kan variëren, afhankelijk van de gebruikte druivensoorten en het productieproces. Over het algemeen heeft blauwe wijn een fruitige smaak, met tonen van bessen en citrusvruchten. De wijn kan ook een lichte kruidige smaak hebben, afhankelijk van de gebruikte kruiden en specerijen.

Blauwe wijn is over het algemeen zoet van smaak, omdat er vaak suiker wordt toegevoegd om de smaak te verbeteren. Dit maakt blauwe wijn een populaire keuze voor mensen die niet van droge wijnen houden.

Blauwe wijn drinken

Blauwe wijn kan op dezelfde manier worden gedronken als traditionele wijnen. Het is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten, zoals vis, gevogelte en salades. Blauwe wijn kan ook worden gedronken als aperitief of als dessertwijn.

Blauwe wijn wordt vaak geserveerd op een temperatuur van 8-10 graden Celsius. Het is belangrijk om de wijn niet te koud te serveren, omdat dit de smaak kan beïnvloeden. Het is ook belangrijk om de wijn te decanteren voordat je hem serveert, zodat de smaken goed tot hun recht komen.

De toekomst van blauwe wijn

Blauwe wijn is nog steeds een relatief nieuw fenomeen in de wijnwereld, maar het lijkt erop dat het hier is om te blijven. De populariteit van blauwe wijn blijft groeien en er zijn steeds meer producenten die zich wagen aan het maken van deze opvallende wijn.

Hoewel blauwe wijn nog steeds voornamelijk gericht is op een jongere doelgroep, zijn er ook steeds meer oudere wijnliefhebbers die de wijn ontdekken. Blauwe wijn is een interessante toevoeging aan de wijnwereld en biedt een alternatief voor traditionele wijnen.

Conclusie

Blauwe wijn is een opvallende verschijning in de wijnwereld. Het is een wijn die, in tegenstelling tot traditionele wijnen, een blauwe kleur heeft. Blauwe wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en wordt behandeld met natuurlijke kleurstoffen om de opvallende kleur te verkrijgen. De smaak van blauwe wijn kan variëren, afhankelijk van de gebruikte druivensoorten en het productieproces. Blauwe wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten en kan worden gedronken als aperitief of als dessertwijn. Hoewel blauwe wijn nog steeds voornamelijk gericht is op een jongere doelgroep, lijkt het erop dat het hier is om te blijven en biedt het een interessant alternatief voor traditionele wijnen.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn cadeau: een perfect geschenk voor elke gelegenheid.

Plaats een reactie