Argentijnse wijn: een ontdekking voor de wijnliefhebber

Argentinië is een land dat bekend staat om zijn prachtige landschappen, rijke cultuur en heerlijke keuken. Maar wist je dat Argentinië ook een belangrijke speler is op de internationale wijnmarkt? Argentijnse wijn is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt geprezen om zijn kwaliteit en diversiteit. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, de verschillende wijnregio’s en de meest populaire druivensoorten van Argentijnse wijn.

Argentijnse wijn

Geschiedenis van Argentijnse wijn

De geschiedenis van Argentijnse wijn gaat terug tot de 16e eeuw, toen de Spaanse kolonisten de eerste wijngaarden aanlegden in de regio rondom Buenos Aires. In de 19e eeuw werden er echter grote veranderingen doorgevoerd in de Argentijnse wijnindustrie. Franse wijnmakers brachten nieuwe druivensoorten en productiemethoden naar Argentinië, waardoor de kwaliteit van de wijn aanzienlijk verbeterde. In de jaren ’90 van de vorige eeuw begon de export van Argentijnse wijn naar Europa en de Verenigde Staten toe te nemen, waardoor de populariteit van Argentijnse wijn wereldwijd steeg.

Wijnregio’s in Argentinië

Argentinië is een groot land en heeft verschillende wijnregio’s met elk hun eigen klimaat en bodemgesteldheid. De belangrijkste wijnregio’s zijn:

  • Mendoza: gelegen aan de voet van de Andes, is Mendoza de grootste wijnregio van Argentinië en produceert het meer dan 70% van de Argentijnse wijn. De regio staat bekend om zijn Malbec, maar produceert ook andere druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay.
  • San Juan: gelegen ten noorden van Mendoza, is San Juan de op één na grootste wijnregio van Argentinië. De regio produceert voornamelijk Shiraz en Syrah, maar ook andere druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon en Malbec.
  • La Rioja: gelegen ten noordwesten van Mendoza, is La Rioja een kleinere wijnregio die voornamelijk bekend staat om zijn Torrontés, een witte druivensoort die alleen in Argentinië wordt verbouwd.
  • Salta: gelegen in het noorden van Argentinië, is Salta de hoogst gelegen wijnregio ter wereld. De regio produceert voornamelijk Malbec en Torrontés.

Populaire druivensoorten in Argentijnse wijn

Argentinië staat bekend om zijn Malbec, een druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt maar inmiddels voornamelijk in Argentinië wordt verbouwd. Malbec is een rode druivensoort die bekend staat om zijn diepe kleur, volle smaak en aroma’s van donker fruit, chocolade en kruiden. Naast Malbec worden er in Argentinië ook andere druivensoorten verbouwd, zoals:

  • Cabernet Sauvignon: een rode druivensoort die wereldwijd populair is vanwege zijn volle smaak en aroma’s van zwarte bessen, cassis en kruiden.
  • Merlot: een rode druivensoort die bekend staat om zijn zachte smaak en aroma’s van rood fruit, chocolade en vanille.
  • Syrah/Shiraz: een rode druivensoort die bekend staat om zijn kruidige smaak en aroma’s van zwarte peper, bramen en viooltjes.
  • Torrontés: een witte druivensoort die alleen in Argentinië wordt verbouwd en bekend staat om zijn frisse smaak en aroma’s van citrus en bloemen.
  • Chardonnay: een witte druivensoort die wereldwijd populair is vanwege zijn volle smaak en aroma’s van tropisch fruit, vanille en eikenhout.

Conclusie

Argentijnse wijn is een ontdekking voor de wijnliefhebber. Het land heeft een rijke geschiedenis op het gebied van wijnproductie en produceert wijnen van hoge kwaliteit en diversiteit. De belangrijkste wijnregio’s zijn Mendoza, San Juan, La Rioja en Salta, elk met hun eigen klimaat en bodemgesteldheid. De meest populaire druivensoorten zijn Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Torrontés en Chardonnay. Of je nu een rode of witte wijnliefhebber bent, er is altijd wel een Argentijnse wijn die bij jouw smaak past.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Droge witte wijn Jumbo: een uitgebreide gids.

Plaats een reactie