google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Viognier wijn: een heerlijke witte wijn met een rijke geschiedenis

Viognier wijn is een witte wijn die bekend staat om zijn volle smaak en aroma’s van bloemen en fruit. Deze wijn wordt gemaakt van de viognier druif, die oorspronkelijk uit de Rhône-vallei in Frankrijk komt. Viognier wijn is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt nu over de hele wereld geproduceerd. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, kenmerken en smaak van viognier wijn.

Viognier wijn

Geschiedenis van viognier wijn

De viognier druif is al eeuwenlang bekend in de Rhône-vallei in Frankrijk, waar hij voornamelijk werd gebruikt om witte wijnen te maken. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was de druif bijna uitgestorven, omdat veel wijnboeren overstapten op andere druivensoorten die makkelijker te verbouwen waren. Gelukkig werd de viognier druif gered door een aantal wijnboeren die de potentie van deze druif inzagen en besloten om hem te blijven verbouwen.

In de jaren ’80 begon viognier wijn aan een opmars, voornamelijk in de Verenigde Staten en Australië. Inmiddels wordt de druif ook verbouwd in landen als Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Viognier wijn is nog steeds een relatief zeldzame wijn, maar wordt steeds populairder onder wijnliefhebbers.

Kenmerken van viognier wijn

Viognier wijn heeft een aantal kenmerkende eigenschappen die hem onderscheiden van andere witte wijnen. Zo heeft viognier wijn een volle body en een hoog alcoholpercentage, wat hem geschikt maakt om te drinken bij stevige gerechten zoals gegrilde vis of kip. Daarnaast heeft viognier wijn een uitgesproken aroma van bloemen en fruit, zoals abrikoos, perzik en honing. Dit maakt viognier wijn een heerlijke wijn om te drinken bij een kaasplankje of als aperitief.

Viognier wijn wordt meestal op hout gerijpt, wat zorgt voor extra complexiteit en diepgang in de smaak. De wijn kan echter ook ongerijpt worden gedronken, wat zorgt voor een frissere en fruitigere smaak. Viognier wijn is over het algemeen niet geschikt om lang te bewaren, omdat de aroma’s en smaken snel vervagen. Het is daarom aan te raden om viognier wijn binnen een paar jaar na botteling te drinken.

Smaak van viognier wijn

De smaak van viognier wijn is rijk en complex, met een uitgesproken aroma van bloemen en fruit. De wijn heeft een volle body en een hoog alcoholpercentage, wat zorgt voor een warme en krachtige smaak. Viognier wijn heeft vaak tonen van abrikoos, perzik, honing en vanille, die worden versterkt door de houtrijping. De wijn heeft een lage zuurgraad, wat zorgt voor een zachte en ronde smaak.

Viognier wijn is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten. De wijn is bijvoorbeeld heerlijk bij gegrilde vis of kip, maar ook bij een kaasplankje of als aperitief. Viognier wijn kan ook goed worden gedronken bij pittige gerechten, omdat de volle smaak van de wijn goed op kan tegen de kruidigheid van het eten.

Viognier wijn en foodpairing

Viognier wijn is een heerlijke wijn om te drinken bij verschillende gerechten. Hieronder vind je een aantal suggesties voor foodpairing met viognier wijn:

  • Gegrilde vis of kip
  • Kaasplankje
  • Aperitief
  • Pittige gerechten
  • Gerechten met een romige saus

Viognier wijn is ook heerlijk om te drinken bij een zomerse barbecue of picknick. De volle smaak van de wijn past goed bij gegrild vlees en groenten, en de aroma’s van bloemen en fruit zorgen voor een frisse en zomerse sfeer.

Conclusie

Viognier wijn is een heerlijke witte wijn met een rijke geschiedenis en een unieke smaak. De wijn heeft een volle body en een hoog alcoholpercentage, en heeft een uitgesproken aroma van bloemen en fruit. Viognier wijn is veelzijdig en past goed bij verschillende gerechten, zoals gegrilde vis of kip, kaasplankjes en pittige gerechten. Als je op zoek bent naar een bijzondere witte wijn om te proberen, is viognier wijn zeker een aanrader!

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Wijn fles: alles wat je moet weten over de fles waarin je wijn bewaart.

Plaats een reactie