google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sulfietvrije wijn: wat is het en waarom zou je het drinken?

Als je wel eens een fles wijn hebt gekocht, dan heb je vast wel eens het woord ‘sulfiet’ op het etiket zien staan. Sulfiet is een stof die van nature voorkomt in wijn, maar ook vaak wordt toegevoegd als conserveermiddel. Sommige mensen zijn echter gevoelig voor sulfiet en kunnen er hoofdpijn, misselijkheid of andere klachten van krijgen. Voor deze groep is sulfietvrije wijn een uitkomst. Maar wat is sulfietvrije wijn precies en waarom zou je het drinken?

Sulfietvrije wijn

Wat is sulfietvrije wijn?

Sulfietvrije wijn is wijn waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Dit betekent niet dat er helemaal geen sulfiet in de wijn zit, want sulfiet komt van nature voor in druiven en kan tijdens het wijnmaakproces ontstaan. Maar de hoeveelheid sulfiet in sulfietvrije wijn is wel veel lager dan in gewone wijn. Vaak wordt sulfietvrije wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven en wordt er tijdens het wijnmaakproces gebruik gemaakt van natuurlijke conserveringsmiddelen, zoals citroenzuur of ascorbinezuur.

Waarom zou je sulfietvrije wijn drinken?

Er zijn verschillende redenen waarom je sulfietvrije wijn zou kunnen drinken:

  • Je bent gevoelig voor sulfiet: Zoals eerder genoemd, zijn er mensen die gevoelig zijn voor sulfiet en er klachten van krijgen. Voor deze groep kan sulfietvrije wijn een uitkomst zijn.
  • Je wilt minder toevoegingen in je wijn: Als je bewust bezig bent met gezond eten en drinken, dan wil je misschien ook minder toevoegingen in je wijn. Sulfiet is een conserveermiddel dat niet per se slecht is voor je gezondheid, maar sommige mensen willen het liever vermijden.
  • Je wilt een natuurlijke wijn: Sulfietvrije wijn wordt vaak gemaakt van biologisch geteelde druiven en er worden natuurlijke conserveringsmiddelen gebruikt. Hierdoor is sulfietvrije wijn een natuurlijke keuze voor mensen die bewust bezig zijn met duurzaamheid en het milieu.

Is sulfietvrije wijn lekkerder?

Of sulfietvrije wijn lekkerder is dan gewone wijn, is natuurlijk subjectief. Het hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeur. Wel is het zo dat sulfiet een invloed kan hebben op de smaak van wijn. Sulfiet kan bijvoorbeeld zorgen voor een bittere nasmaak of een ‘chemisch’ gevoel in de mond. Door sulfiet weg te laten, kan de smaak van de wijn anders zijn. Sommige mensen vinden sulfietvrije wijn daarom lekkerder dan gewone wijn.

Waar koop je sulfietvrije wijn?

Sulfietvrije wijn is nog niet zo makkelijk verkrijgbaar als gewone wijn. Je zult er waarschijnlijk iets meer moeite voor moeten doen om het te vinden. Hieronder een aantal tips:

  • Biologische winkels: In biologische winkels kun je vaak terecht voor sulfietvrije wijn. Biologische wijn wordt vaak gemaakt van biologisch geteelde druiven en er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
  • Online: Op internet zijn verschillende webshops te vinden die sulfietvrije wijn verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Wijnhandel Appeldoorn of Vinoblesse.
  • Wijnproeverijen: Tijdens wijnproeverijen kun je vaak ook sulfietvrije wijn proeven. Zo kun je ontdekken welke sulfietvrije wijnen je lekker vindt en waar je ze kunt kopen.

Conclusie

Sulfietvrije wijn is wijn waar geen sulfiet aan is toegevoegd. Het kan een uitkomst zijn voor mensen die gevoelig zijn voor sulfiet, bewust bezig zijn met gezond eten en drinken of duurzaamheid belangrijk vinden. Of sulfietvrije wijn lekkerder is dan gewone wijn, is subjectief. Het hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeur. Sulfietvrije wijn is nog niet zo makkelijk verkrijgbaar als gewone wijn, maar met een beetje moeite kun je het wel vinden.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Sulfiet in wijn: wat is het en waarom wordt het gebruikt?.

Plaats een reactie