google.com, pub-4579791368436773, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Borstvoeding en wijn: kan het samen?

Borstvoeding geven aan je baby is een prachtige en natuurlijke manier om je kindje te voeden. Maar wat als je als moeder graag een glaasje wijn wilt drinken? Is het veilig om borstvoeding te geven na het drinken van alcohol? In dit artikel bespreken we de effecten van alcohol op borstvoeding en geven we tips voor veilig alcoholgebruik tijdens het geven van borstvoeding.

Borstvoeding en wijn

Effecten van alcohol op borstvoeding

Als je alcohol drinkt, komt dit via je bloedbaan in je moedermelk terecht. Dit betekent dat je baby ook alcohol binnenkrijgt als je borstvoeding geeft. Alcohol kan de smaak van moedermelk veranderen en ervoor zorgen dat je baby minder goed drinkt. Bovendien kan alcohol de ontwikkeling van de hersenen van je baby beïnvloeden en kan het leiden tot slaapproblemen en een verminderde groei.

De hoeveelheid alcohol die in moedermelk terechtkomt, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid alcohol die je drinkt, je lichaamsgewicht en de tijd die er verstrijkt tussen het drinken van alcohol en het geven van borstvoeding. Over het algemeen duurt het ongeveer twee uur voordat de alcohol uit je bloedbaan is verdwenen en dus ook uit je moedermelk.

Veilig alcoholgebruik tijdens borstvoeding

Als je graag een glaasje wijn wilt drinken tijdens het geven van borstvoeding, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de risico’s te beperken:

  • Drink niet meer dan één glas alcohol per dag.
  • Wacht minstens twee uur na het drinken van alcohol voordat je borstvoeding geeft.
  • Als je meer dan één glas alcohol wilt drinken, kun je ervoor kiezen om gekolfde moedermelk te geven of tijdelijk over te stappen op flesvoeding.
  • Als je merkt dat je baby minder goed drinkt of onrustig is na het drinken van moedermelk waar alcohol in zit, kun je ervoor kiezen om tijdelijk geen alcohol meer te drinken.

Het is belangrijk om te onthouden dat alcoholgebruik tijdens borstvoeding niet zonder risico’s is. Als je twijfelt of je veilig borstvoeding kunt geven na het drinken van alcohol, kun je het beste advies vragen aan een lactatiekundige of je huisarts.

Conclusie

Borstvoeding geven aan je baby is een prachtige en natuurlijke manier om je kindje te voeden. Als je graag een glaasje wijn wilt drinken tijdens het geven van borstvoeding, is het belangrijk om rekening te houden met de effecten van alcohol op moedermelk en je baby. Door niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken en minstens twee uur te wachten voordat je borstvoeding geeft, kun je de risico’s beperken. Als je twijfelt of je veilig borstvoeding kunt geven na het drinken van alcohol, kun je het beste advies vragen aan een lactatiekundige of je huisarts.

Nog meer ontdekken over wijn? Lees dan ons artikel over Rode wijn Gardameer: ontdek de heerlijke wijnen uit deze regio.

Plaats een reactie